Як очистити мультиварку від запахів і бруду
У наш час на жінці лежить занадто багато турбот: робота, утримання будинку в чистоті, виховання дітей і, звичайно ж, приготування. Якщо з наведенням ладу в будинку можуть допомогти і діти, і чоловік, то до процесу приготування їжі їх краще не підпускати - у них не вийде так добре. Щоб не стоятьночамі біля плити і не готувати, розумні жінки набувають мультиварки - роботів, які за заданими програмами готують їжу зазначений час. Мультиварка (мультіповар) - незамінний помічник на кухні, але, як і в будь-якої ємності, в нейсохраняются різні запахи, які змішуються і часом надають їжі неприємний аромат, навіть якщо продукти використовувалися свіжі. Також в різних деталях мультіповара зберігаються частинки їжі, від чого може утворюватися цвіль. Як же з цим боротися?
Конструкція мультиварки
Конструкція будь-якого мультіповара досить проста:
- корпус; виконує функцію теплоізоляції, а також саме в ньому знаходяться всі датчики тиску і температури, нагрівальний елемент, блок управління і так далі;
- антипригарная чаша для приготування; її можна витягати, знаходиться всередині корпусу;
- кришка корпусу; герметично закриває агрегат зверху, перешкоджаючи разбразгіванію рідин; є мінімум один клапан для випускання пари;
- клапан (и) для випуску пари; їх може бути кілька, особливо якщо мультиварка передбачає приготування під тиском; клапани знімні - зняти і встановити назад досить просто; розташовані на захисному екрані;
- резервуар для конденсату.
Мультиварка - досить простий пристрій в збірці, тому зняття деталей для миття і установка їх назад займе мінімум зусиль
Як часто мити мультиварку
Кожен елемент мультиварки необхідно мити з різною періодичністю.
Антипригарна чаша
В цій чаші готується будь-яку страву, тому після кожного приготування її необхідно мити. Важливо, щоб не залишалося жодних частинок їжі, особливо на дні, яке нерідко буває рифленим.
Навіть з невеликого шматочка може швидко з'явитися і розростися пліснява, оскільки в мультиварці завжди кімнатна температура і цілком прийнятна для появи гнилі вологість. Як відомо, позбутися від цвілі неможливо - її суперечки проникають глибоко всередину кожного елемента, тому повторна поява гнилі - лише питання часу.
У всіх мультиварки повинна бути спеціальна підставка для гасіння. Залежно від моделі агрегату це може бути підставка на невеликих ніжках, яку необхідно встановити на дно чаші, або ж решітка, яку потрібно вішати на стінки чаші. Цю підставку, як би вона не виглядала, необхідно також мити після кожного використання, особливо ретельно вимиваючи отвори в ній: там можуть накопичуватися частки їжі, що неминуче призводить до утворення цвілі.
Незважаючи на те, що чаша зроблена з антипригарних матеріалів, трапляється, що продукти пригоряють; в цьому випадку чашу необхідно мити негайно
Захисний екран
Більшість мультіварок працюють під тиском, завдяки чому процес приготування прискорюється в рази. Однак весь конденсат разом з частинками їжі накопичується на захисному екрані і після відкриття кришки мультиварки стікає на корпус або в спеціальний резервуар. Захисний екран служить для того, щоб конденсат не попадав в готову страву.
У центрі цього екрану є елемент (найчастіше у вигляді кільця), який тримає екран впритул до кришки. егпро необхідно відкрутити, притримуючи захисний екран, щоб він не впав. Це кільце також слід мити, як і сам екран, оскільки на ньому накопичуються частинки жиру.
Захисний екран необхідно мити кожні 2-3 готування, особливо, якщо це страви різного профілю, щоб запахи не змішувалися між собою. Оскільки дрібні частки їжі і жиру скупчуються під кришкою, там може розвинутися цвіль, тому навіть з таких міркувань захисний екран потрібно мити хоч би раз в тиждень.
Захисний екран тримається спеціальним знімним елементом в центрі, тому знімати його потрібно дуже обережно
Корпус
Корпус менше контактує з продуктами, але все ж його також слід мити - як всередині, так і зовні. Внутрішню сторону кришки, яка стикається з захисним екраном, необхідно мити так само часто, як і сам екран, а весь інший корпус можна мити один-два рази на місяць.
Резервуар для конденсату
У деяких Мультиварки є спеціальний резервуар для конденсату, розташований зовні корпусу на задній його частині. Коли після приготування кришка відкривається в перший раз, весь конденсат стікає вниз і потрапляє або на корпус, а звідти вже в резервуар, або відразу в резервуар. Його також треба мити хоча б раз на тиждень, оскільки конденсат містить різні жири. Якщо вода не випаровується з резервуара, її необхідно виливати самостійно, як тільки набереться 3/4.
Засоби для миття мультиварки
Мультиварка вимагає особливого догляду за кожним своїм елементом. Якщо з антипригарним покриттям все ясно - якщо його пошкодити, то їжа буде пригорати, то що ж з матеріалами інших деталей машини? Захисний екран зроблений зі спеціального покриття, пошкодження якого може привести до накопичення запахів і частинок жиру в самому екрані, а не під кришкою. Корпус зсередини зроблений з інших матеріалів, які забезпечують хорошу провідність тепла всередині чаші і збереження його тривалий час. Таким чином, пошкодження поверхневого шару будь-якого елементу мультиварки може привести до порушення її роботи.
Щоб уникнути цього, необхідно:
- використовувати тільки м'які губки (без жорсткої боку) і гелі для посуду для миття захисного екрану і чаші;
- використовувати м'які вологі ганчірки для миття корпусу мультиварки як всередині, так і зовні;
Деякі губки для миття посуду мають одну жорстку сторону - нею краще взагалі не мити мультиварку, тільки м'якою стороною
Ні в якому разі не можна використовувати будь-які жорсткі абразивні матеріали і порошки для очищення мультіповара від бруду. Також категорично заборонено використовувати будь-які розчинники - матеріал буде пошкоджений і не підлягатиме відновленню.
Для миття будь-якого елементу мультиварки чудово підійдуть звичайна м'яка губка або ганчірочка, щадний руки гель для миття посуду і тепла вода. Яким би не було забруднення, ці матеріали з ним впораються, правда, може бути витрачено трохи більше часу, ніж планувалося.
Миття у посудомийній машині
Не рекомендується мити в посудомийній машині якусь деталь мультиварки, оскільки основою всіх елементів мультіповара є алюміній, який роз'їдається в посудомийних машинах. Це добре видно по ручкам тефлоновим сковорідок - тут таке пошкодження незначно, а ось для чаші від мультиварки або для захисного екрану це може бути критичним. Безумовно, від одного разу нічого не буде, але захоплюватися цим не варто.
Як мити мультиварку: покрокова інструкція
Якщо ви миєте мультиварку в перший раз, ви можете забути вимити якийсь дуже важливий елемент, що згодом викличе ряд неприємностей. Для уникнення цього виконайте наступне:
- Насамперед дістаньте антипригарним чашу і вимийте її.
Чашу можна мити звичайною поролоновою або силіконовою губкою
- Зніміть захисний екран з внутрішньої сторони кришки і вимийте його так само, як і чашу. У деяких моделей мультіварок захисний екран тримається спеціальним закручується елементом, на якому теж може накопичуватися жир, тому його також потрібно мити.
Якщо екран не сильно забруднений, його можна протерти вологою ганчіркою
- Наступним кроком зніміть резервуар для конденсату і сполосніть його під проточною прохолодною водою. Якщо ви готували щось жирне, вимийте резервуар з миючим засобом.
Ємність для збору конденсату досить вузька, її складно ретельно вимити, але сполоснути не складе проблем
- Останнім кроком є миття мультиварки всередині і зовні. Зовні можна просто протерти вологою ганчіркою, всередині ж необхідно протерти з будь-яким м'яким миючим засобом.
Відео: миття мультиварки
Різні види покриттів
Чаші, в яких готується блюдо, можуть бути покриті або тефлоновим, або керамічним антипригарним покриттям.
Найбільшою обережності в поводженні вимагає чаша з керамічним покриттям - несильний удар може привести до розтріскування матеріалу, і чашу використовувати буде вже не можна. Якщо тефлонові чаші не рекомендується мити в посудомийних машинах, то керамічні - категорично заборонено. Їх потрібно мити вручну теплою (не гарячою) водою з використанням м'яких губок і безкислотний гелів для миття посуду.
Тефлонові покриття можна мити в посудомийній машині, але це не рекомендується, оскільки основним матеріалом чаші є алюміній, а він і посудомийна машина - закляті вороги. Найкраще мити тефлонові чаші вручну, теплою водою і м'якими губками, які не дряпають поверхню, адже ще одним небезпечним ворогом тефлону є невеликі подряпини, які під впливом різних факторів можуть перетворитися в тріщини - і чашу можна викидати.
Різні види забруднень
Після кожного приготування їжі посуд незмінно залишається брудною. Існує три найбільш поширених виду забруднень:
- жир;
- нагар;
- пригорілі частинки їжі.
Мабуть, найнеприємнішим є жир - посуд ковзає, жахливі незмивні простою водою розлучення - з цим стикалася кожна господиня. Жир накопичується переважно в чаші для приготування і іноді під кришкою мультиварки - на захисному екрані. Щоб відмити ці поверхні, необхідно взяти більше, ніж використовується зазвичай, гелю для миття посуду (на упаковці має бути написано, що змиває жир) і вимити чашу або екран в теплій воді. Вода обов'язково повинна бути теплою або трохи горячеватой - чим гаряче вода, тим рідшими стає жир і тим простіше його відмити.
Нагар виникає в тих ситуаціях, коли продукти «втекли» з чаші і пригоріли. Це може статися з таких причин:
- не було дотримано пропорції продуктів або виставлений невірний режим;
- неправильно виставлена температура (якщо мультіповар це дозволяє);
- чаша не була повністю закрита кришкою;
- вийшов з ладу терморегулятор.
Нагар з'являється на кришці і на дні мультіповара, де розташований елемент, що нагріває. Для того, щоб очистити кришку, необхідно налітьв чашу для приготування трохи води (0,5-1 л) і поставити мультиварку працювати в режимі «Пар» протягом 3-5 хвилин. Після цього відкрийте кришку, зніміть захисний екран і вологою м'якою губкою протріть кришку зсередини - весь нагар повинен зійти. Якщо не вийшло з першого разу, спробуйте ще.
Набагато складніше змити нагар з нагріваючого елементу. Для цього візьміть щітку з жорстким ворсом і дуже акуратно відскребіть нагар з нагріває елемента, після чого протріть його м'якою вологою губкою і насухо витріть який-небудь серветкою. Обов'язково при цьому вимкніть мультиварку!
Не можна залишати нагар на нагрівальному елементі, оскільки це порушує теплообмін в мультиварці
Пригорілі частки їжі можна бачити на дні чаші. Налийте в чашу теплу воду і додайте в неї кілька крапель гелю для миття посуду. Залиште чашу «відмокати» на кілька хвилин, після чого вимийте в теплій воді, як зазвичай. Можливо, вам доведеться трохи потерти м'якою губкою, щоб віддерти пригорілі продукти, але ні в якому разі не використовуйте нічого жорсткого - зіпсуєте антипригарне покриття.
Моделі мультіповаров відрізняються між собою функціоналом, але матеріали для елементів агрегату однакові у всіх виробників, тому і догляд за Мультиварки різних марок однаковий.
Як робити не треба
В інтернеті можна знайти багато різних «рецептів» по догляду за Мультиварки, але не всі вони ефективні і безпечні. Найбільш часті помилки при догляді за мультиваркою:
- використання соди в якості миючого засобу; сода є абразивним матеріалом, хоча і вельми обтяжливим для різних поверхонь, тому її дрібні гранули здатні подряпати антипригарне покриття чаші і зіпсувати його;
- використання розчинників; розчинники дуже швидко справляються з різними видами забруднень, але вони пошкоджують матеріал компонентів мультиварки;
- використання господарського мила в якості миючого засобу; деталі мультіварок виготовляються з алюмінію, який володіє спеціальною захисною плівкою, при взаємодії з лугом ця плівка повністю руйнується, і алюміній може в буквальному сенсі розвалитися на частини від зіткнення з водою.
Як позбутися від запахів
Під час приготування їжі виникає велика кількість різноманітних ароматів - коли приємних, а коли не дуже. По-хорошому, мультиварка нічим не повинна пахнути, оскільки змішання ароматів може дати неприємний результат, особливо якщо цим запахом просочиться якесь блюдо.
Пластмаса
Вся кухонна техніка має одну особливість - перші кілька днів роботи вона «виливає» огидний пластмасовий запах. Це триває буквально перші 2-3 дні роботи техніки, які потрібно просто перечекати. При цьому цей запах не вбирається в продукти, і їжа має свій натуральний аромат.
Перші дні користування будь-кухонною технікою супроводжується запахом пластмаси; якщо він вам здається занадто нав'язливим, налийте в мультиварку воду і доведіть її до кипіння - запах повинен зникнути
Тухле м'ясо
Для боротьби з нестерпним запахом тухлого м'яса необхідно використовувати 6-9-процентний столовий оцет. Як то кажуть, клин клином вибиває. Змочіть в оцті суху серветку і повністю протріть мультиварку, після чого залиште її на 30-40 хвилин відкритої, щоб запах оцту вивітрився.
Змішання запахів або аромат спецій
Якщо довгий час позбутися від запахів не вдається, вони змішуються, що іноді буває дуже недоречно. Для цього можна просто ретельно вимити всю мультиварку або, якщо це не допомогло, налити літр звичайної води в чашу і додати нарізаний часточками лимон. Потрібно встановити режим роботи мультиварки «пар» на 20-30 хвилин, після чого воду з лимоном вилити, а мультиварку гарненько вимити із засобом. Після такої процедури ніяких запахів не залишиться.
Ще одним засобом боротьби з сторонніми запахами є мелену каву. У суху чашу насипте кілька десертних ложок меленої кави і щільно закрийте кришку мультиварки. Залиште агрегат на 6-10 годин. Кава за цей час вбере в себе запахи, потім його необхідно викинути, а чашу сполоснути теплою водою.
Відгуки
коли перший раз розпакувала скайкукер в воду лимон закинула і на пару 10 хвилин потримала, все ніяких запахів
Катерина Петрова
https://lady.mail.ru/advice/486-kak-prosto-izbavitsja-ot-zapaha-v-multivarke/
Дійсно все радять кип'ятити лимон в воді, щоб прибрати запах. У мене це навіть в інструкції до мультиварці написано. Але після кількох таких кип'ятіння просто перестаєш це робити. Запах від мультиварки ніколи не переходив на нове блюдо, так що переживати нема чого.
Олена
http://www.woman.ru/home/facilities/thread/4355525/
Мені не допоміг оцет, лимон і миючий средство.кіпятіла воду з кислотою, натирала лимоном, селера і імбир кіпятіла.все одно смердить, не знаю що делать.а, кава на ніч залишала, пару днів з відкритою кришкою стояла. Їй правда тиждень за все, може піде запах.обідно. їжа теж пахне, не сильно, але є запашок.
Катя
http://www.woman.ru/home/facilities/thread/4355525/
Мультиварка - незамінний помічник на кухні будь-якої господині, який буде служити вірою і правдою, готувати приголомшливі страви, якщо будуть дотримані правила догляду за агрегатом. Якщо щось не відмивається або жевріє неприємний запах, не впадайте в паніку, інакше необережними діями можете позбутися свого кухонного помічника.