Ревінь. Корисні властивості і шкода, фото, рецепти приготування страв, народна медицина
Користь і можливу шкоду ревеню для організму людини були відкриті багато тисяч років тому, що дозволяє використовувати його в самих різних сферах життя.
Ревінь - що це за рослина, як виглядає, фото
Ревінь є трав'янистою рослиною з сімейства гречаних. Свою назву отримав від грец. «Reos» - стікати (через великих листя під час дощу вода стікала по ним).
Має досить потужну багаторічну кореневу систему і однорічну надземну бадилля. Прямий стебло, що має порожнину усередині, у висоту досягає від 1 до 2,5 м.
Ревінь має зелене забарвлення з червоними плямами і смугами. На «стовбурі» розташовуються стеблові (досить дрібні) і прикореневі (великі і м'ясисті, зеленого кольору) листя, зібрані в прикореневу розетку.
Після 2-3 років життя ревінь зацвітає дрібними численними квітками білого забарвлення, після опадання яких з'являються тригранні горішки бурого кольору - плоди ревеню.
Ревінь, користь і шкода якого стануть відомі з цієї статті, вельми поширений в різних частинах Росії, і завдяки відмінній холодостійкості коріння рослини з легкістю переживає навіть сибірські морози
Сорти ревеню: китайський, тангутський ревінь
Ця рослина налічує понад 50 різних видів. У вітчизняних широтах найбільш поширені:
- Китайський або, як його називають в ботанічних довідниках, Rheum palmatum. Батьківщиною його є гірські ліси центрального Китаю, де корисні і можливо шкідливі властивості ревеню були відкриті ще за кілька тисяч років до н. е.
Китайський ревінь має прямий стебло з малою кількістю гілок, короткий і товстий корінь. Листя мають не більше 7 лопатей, в довжину досягають близько 100 см.
- Тангутський ревінь, завезений в РФ зі Східної Азії, має довгі пальчасто-роздільні великі листи, розташовані на довгих стеблах. Крона в сезони цвітіння розлога, а після - куляста. Суцвіття досягають 0,5 м в довжину.
- ревінь рібез, часто зустрічається в російських широтах завдяки високій холодостійкості: витримує до -25 градусів. Має потужний деревянистое кореневище і колючі листи.
- ревінь лікарський - багаторічна рослина, що досягає до 2,5 м. В висоту. Має листя зеленого кольору значних розмірів. Квітки блідо-зелені, збираються в велике волотисте суцвіття близько 50 см в довжину. Відмінно переносить холоду.
Практично всі види ревеню невибагливі, не вимагають серйозної турботи. Єдине, чого не люблять ревінь - болотисті місця, з великим скупченням води.
Хімічний склад ревеню
Коріння і «стволи» ревеню містять в собі:
- дві групи глікозидів: танноглікозіди і антрагликозидов (чим старше рослина, тим їх зміст вище);
- смоли;
- велика кількість крохмалю;
- пектин.
У листі містяться:
- вітамін С;
- щавлева, аскорбінова, яблучна кислота;
- вітаміни групи В;
- залізо;
- калій;
- фосфор.
Ревінь: користь і можливу шкоду
Користь і можливу шкоду ревеню полягає у вітамінах і мінералах, якими насичене рослина.
Речовини, що містяться в ревені, сприяють поліпшенню роботи серцевого м'яза, запобігаючи багато захворювань, наприклад, інсульт або серцеву недостатність. Черешки ревеню також зменшують ризик появи онкологічних захворювань та інших видів пухлин.
Високий вміст вітаміну А в рослині сприяє збереженню здоров'я очей, шкірного і кісткового покриву. Ревінь сприяє здоровому міцному сну, підвищенню стресостійкості, набору м'язової маси, за що потрібно сказати спасибі залозу і магнію.
Завдяки пектину, ревінь знижує відсоток холестерину, абсорбує і виводить шкідливі речовини. Саме тому рослина рекомендовано для людей з надмірною вагою, які хочуть привести себе в форму.
Ревінь, багатий вітаміном С, зміцнює імунну систему, захищаючи людину від різних інфекцій, а також допомагає поліпшити настрій і залишатися бадьорим навіть в саму похмуру погоду.
Не секрет і позитивний вплив ревеню на травний тракт: в малих дозах рослина надає закріплює вплив, а в більших - проносне.
Збагачений великою кількістю вітамінів і мікроелементів, ревінь має величезну користь для людини, проте він може і принести шкоду: від переїдання даного продукту може розвинутися алергічна реакція. Тому вживати його потрібно в міру.
Лікувальні властивості ревеню для організму людини
Дослідженнями доведено, що ревінь благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, легенів і серця. Крім того, він допомагає залишатися в тонусі організму в цілому.
Лікарі рекомендують регулярно очищати організм. Кетамін застосування для очищення організму. Користь касторової олії.
Корінь ревеню від гепатиту
Кореневище ревеню має протизапальну і противірусним ефектом, що зменшує тиск на внутрішні органи.
Корінь, з якого готується відвар, містить велику кількість щавельного кислоти (у великих дозах отруйна), тому застосовувати його потрібно строго за рецептом. 2 ст. л. перетертого кореня ревеню (він не повинен бути молодше 4 років) закип'ятити з водою (500 мл), потім при невеликій температурі готувати відвар 20 хв. Всипати куркуму (половину ч. Л.), І тримати суміш на плиті ще 7 хв.
Знявши з плити, відвар залишити настоюватися при температурі трохи вище кімнатної протягом 9 год. Крім впливу кореня, такий настій допомагає нормалізувати роботу печінки за допомогою куркуми.
Вживати напій не більше 3 разів на протязі 24 год до прийому їжі по 1 ст. л. Застосовувати протягом місяця, перервати вживання на 14 днів, після чого знову повторити курс.
Як безпечно очистити організм: Тіосульфат натрію. Як приймати для очищення організму. Відгуки лікарів
Користь ревеню для печінки
Ревінь збагачений різними вітамінами і мікроелементами, які підвищують вірусоустойчівость і імунітет. Ці властивості відмінно позначаються на печінці, зміцнюючи її і оберігаючи від різних захворювань. також ревінь виводить жовч, що нормалізує роботу печінки.
1 л закипілої води влити до кореня ревеню, перетертого в порошок, потім на невеликому вогні тримати суміш ¼ ч. Знявши з плити, дати настоятися протягом тижня. Якщо настій вийшов зайве неприємним на смак можна додати мед, перемішавши до повного його розчинення.
Приймати 2 рази протягом 24 год по 1 ч. Л. натщесерце протягом 4 тижнів.
Ревінь при ГВ: застосування
Ревінь, користь і шкода якого полягає у високому вмісті кислот, повинен вживатися годують мамами з обережністю. В іншому випадку, це може призвести до неприємних наслідків для дитини: алергічна реакція, проблеми з травленням.
Однак в невеликих порціях і в обробленому вигляді, ревінь сприяє насиченню організму матері корисними компонентами без шкоди для немовляти. Але вживати можна лише черешки рослини. Найбільш оптимальний варіант для жінок, які годують груддю - лимонад з ревеню.
До рубаним «стовбурах» ревеню (не більше 2 шт.) Додати 40 г цукру і З кільця лимона (нарізані часточками). Залити продукти 4 склянками води і поставити на плиту при середній температурі. Готувати до розм'якшення продуктів (близько 15 хв.), Потім, накривши кришкою, залишити на 12 ч.
Отримана рідина - концентрований продукт, тому перед вживанням його потрібно розбавляти водою. Зберігати потрібно в холодильнику. Лікарями не рекомендується в день випивати більше 2 склянок.
Заготовки з ревеню на зиму. рецепти
В холоду організм людини як ніколи схильний застуді, занепаду настрою і сил, зниження імунітету і багатьом ін. Захворювань. Взимку вже немає можливості поповнювати запаси організму потрібними вітамінами, які можна взяти з овочів, фруктів і сонця, тому витрачаються ті, що накопичилися за літо. Тому, щоб не вичерпати їх до кінця, слід робити заготовки на зиму.
Ревінь є відмінним варіантом для заготовок: існує безліч варіацій його збереження на тривалий час, протягом якого він не втратить своїх корисних властивостей.
Як варити варення з ревеню з лимоном
У посуді для варіння змішати цукор і воду в пропорції 2: 1.
Каструлю залишити на повільному вогні.
В цей час 1 кг «стволів» ревеню (заздалегідь очищених) дрібно порубати.
Як тільки вода нагріється, і цукор в ній розчиниться, перетворившись в сироп, висипати ревінь туди ж.
Акуратно все перемішати і тримати на вогні до утворення піни.
Прибрати варення з вогню, укутати теплою річчю і залишити на 12 ч.
Після закінчення терміну додати в майбутнє варення 1 перетертий лимон, поставити каструлю назад і тримати до спливання піни при низькій температурі.
Зняти варення з плити, очистити від піни і розфасувати по стерильним банкам.
Варення з ревеню з апельсином
2 кг подрібнених «стволів» ревеню і апельсинів (З шт.) Засипати в каструлю. Всипати цукор (його вага повинна відповідати загальній вазі ревеню і апельсинів), перемішати продукти.
Суміш залишити до виділення соку інгредієнтів, як тільки це сталося, про перемішати вміст каструлі і помістити на плиту. Коли суміш закипить, позбутися піни і зменшити температуру плити, залишити ще на чверть години.
Протягом цього часу варення періодично помішувати, щоб сироп не пригоріла. Розлити частування по стерильним банкам.
Варення з ревеню з бананом
600 г рубаних черешків ревеню перемішати з цукром (500 г) в каструлі і залишити на період від 40 хв, поки не виділиться сік. Далі додати дрібно нарізані 2-3 банана і поставити на вогонь. Масу закип'ятити, позбавиться від пінки і варити ще 3 хв.
Протягом всього процесу варення помішувати, щоб воно не пригоріло. Розлити варення по стерильним банкам.
{ad1}Повидло з ревеню
Приготувати сироп (цукор і воду в пропорції 1: 1 залишити на вогні до загусання). Додати дрібно рубаний ревінь (1 кг), варити 3 хв. Дати суміші охолонути. Повторити процедуру ще 2 рази. Остигнуло повидло розім'яти і розподілити по стерильним банкам.
Джем з ревеню
1 кг нарізаних невеликими шматочками стебел ревеню і 3 апельсина подрібнити в блендері, всипати цукор (900 г). Перемішані продукти тримати на плиті до розчинення цукру. Джем розкласти по банках і зберігати в холодильнику.
Напої з ревеню
Ревінь, користь і шкода якого відома в кулінарних рецептах, має ті ж властивості і в напоях: він на 95% складається з рідини, тому його корисні властивості практично не втрачаються при виготовленні з нього напоїв.
Також рідини найбільш швидко засвоюються організмом, дозволяючи взяти всю користь рослини і вивести всі шкідливі компоненти без затримки.
Компот з ревеню та яблук
0,6 кг «стволів» ревеню без шкурки і 2 кисло-солодких яблука (без насіння) дрібно порубати. У киплячу воду покласти ревінь, 1 паличку кориці, яблука, пів стручка ванілі, повторно довести до кипіння.
З лимона зняти жовту частину цедри, і додати до решти продуктів. Відразу після цього вимкнути плиту, залишити компот на 8 год.
Кисіль з ревеню: рецепт
Рубані черешки ревеню (12 шт.) Довести до кипіння в 1 л води. Готувати 10 хв. З лимона зрізати цедру, додати до ревеню і перетерти їх за допомогою сита. Шматочки викинути.
До рідини додати цукор (12,5 г) і корицю (за смаком). Всипати 6 ч. Л. крохмалю в холодну воду, ретельно перемішати, щоб на дні не залишилося порошку. Тонким струменем влити крохмаль до решти інгредієнтів, помішуючи при цьому кисіль. Закип'ятити напій і зняти з вогню.
Квас з ревеню
Попередньо очищені стебла ревеню (0,6 кг), поміщені в глибоку каструлю, втопити в 3 л води і готувати при невеликій температурі до м'якості. За допомогою сита позбудеться від м'якоті, всипати цукор (7 ст. Л.). Після повного зникнення цукру, зняти суміш з плити і остудити.
Потім додати дріжджі (12 г) і, накривши склад серветкою або марлею, прибрати в місце затемнене місце з температурою трохи вище кімнатної. Через 24 год. Процідити рідину за допомогою дрібного сита в банку і дати настоятися ще пару днів.
Вино з ревеню в домашніх умовах. простий рецепт
2 кг рубаних черешків ревеню скласти в каструлю, наповнити її водою до повного приховування черешків під нею. Закип'ятити на середньому вогні і готувати до м'якості стебел. Остудити. За допомогою сита розділити рідину і м'якоть рослини (обидві частини знадобляться).
М'якоть подрібнити в блендері і протерти за допомогою сита, поєднати з рідиною. Додати ще 0,4 л води і залишити на тиждень. Після чого засипати 360 г цукру, накрити кришкою з трубочкою (висновок вуглекислого газу). Залишити на 2 тижні бродити в темному теплому місці.
Коли вуглекислий газ повністю вийде, вино розлити по пляшках, щільно закривши кришкою. Зберігати вино більше 2 років не можна.
Вино з ревеню, як і будь-який інший напій бродіння, може мати не тільки користь, але і шкоду. Тому не можна сильно захоплюватися даними частуванням.
Що ще приготувати з ревеню
Ревінь досить дешевий продукт, який можна вирощувати самостійно в будь-яких умовах і практично не доглядаючи за рослиною. Також він може відкрити нові, незвичні смакові відчуття навіть у самого звичайного страви.
Соус з ревеню до м'яса
Дрібно посікти 300 г «стволів» ревеню, цибулину і 1 головку часнику. Лук обсмажити до золотистого відтінку. Ревінь залити 250 мл оцту і готувати 10 хв., Накривши кришкою, потім остудити до + 15-20 градусів.
Злити рідину, а ревінь, цибуля, часник, сіль і цукор (15 г) подрібнити до однорідної маси в блендері. Отриману суміш злегка підігріти на сковороді, постійно помішуючи, для надання потрібної консистенції (не більше 10 хв.).
Соус вживається як в гарячому, так і в холодному вигляді. Зберігати не більше 6 ч.
Суп з ревеню
М'ясо промити, помістити в посуд для варіння і, заливши холодною водою, помістити на вогонь до готовності. Промиті листя ревеню (З00 г) нарізати невеликими смужками. 4-5 очищених картоплини нарізати середніми кубиками.
Коли м'ясо приготується, витягнути його з каструлі і на його місце помістити картоплю і листя ревеню. Варити практично до повної готовності картоплі. Потім додати в суп нарізану зелень, дочекатися закипання бульйону. Прибрати з плити і дати подихати кілька хв.
М'ясо можна залишити як самостійну страву, вжити в прикуску з супом або порізати на шматочки і додати в суп разом із зеленню, щоб воно встигло нагрітися.
Голубці з ревеню
Відварити півсклянки рису до напівготовності, позбутися від води і дати каші охолонути.
Змішати 1 кг фаршу з рисом, 1 тертою морквою і нарізаною цибулею (1 шт.). Додати сіль (також можна вибрати приправу на смак, наприклад, спеціалізовану для голубців або фаршу). Ретельно замісити, до рівномірного розподілу продуктів.
У кожен лист ревеню загорнути отриману начинку (кількість вибирати на особистий смак, але не варто класти занадто багато, інакше при варінні лист може порватися).
«Конвертики» скласти в каструлю, заправити З ст. л. сметани і залити водою (вона повинна приховувати голубці хоча б до половини). Накривши кришкою, тримати на слабкому вогні до готовності м'яса.
Рецепти приготування солодких страв з ревенем
У звичному розумінні солодощі - це щось шкідливе: вони псують зуби, шкіру, відкладаються в жирові запаси і т.д. Однак солодкі страви з ревеню не тільки не приносять незручностей зі здоров'ям, але і здатне поліпшити його. Солодкі страви з ревеню - це відмінний спосіб порадувати себе без докорів сумління і шкоди для організму.
Пироги і пиріжки з ревеню
Начинка з ревеню для пирогів і пиріжків
Очищені черешки ревеню (10 шт.) Дрібно нарізати, висипати в каструлю разом з цукром (15 г), залити до З0 мл води. Тримати на вогні до розм'якшення ревеню, під кінець додати трохи манної крупи (для густоти) і ретельно перемішати.
Дріжджове тісто
1 ст. л. сухих дріжджів залити водою, припорошити 15 г цукру і 20 г борошна, розмішати. Залишити при кімнатній температурі на 20 хв. Додати масло (третина чашки) і підсолити. Потроху вплутувати борошняний порошок (не перевищено 5 ст. Л.) В тісто поки воно не втратить клейку консистенцію, залишити ще на 20 хв.
Листкове тісто
Тісто № 1: 200 г маргарину, нарізаного кубиками засипати борошном (дві третини склянки), перемішати. Отримане тісто розрубати ножем на дуже дрібні шматочки, а потім скріпити в грудку, не мнучи шматки в єдине ціле.
Тісто № 2: до борошна (2 склянки) додати лимонний сік (пару крапель) і дрібку солі, потім додаємо збиті з водою 2 яйця (разом повинні складати 2/3 склянки). Ретельно зігнати тісто, яке не повинно бути надто жорстким. Отримане тісто розкачати в пласт середньої товщини.
На тісто № 2 ближче до центру покласти тісто № 1 і упакувати його в «конверт». Всю масу прибрати в холодильник на 30 хв. швом вниз. Тісто розкачати, але не дуже тонко і повторити всю процедуру ще 3 рази.
Пироги традиційно випікають з дріжджового тіста. Для цього піднялося тісто розділити на шматочки (розмір залежить від того, якого розміру потрібні пиріжки). У центр кожного шматочка викласти начинку з ревеню. Прибрати в духовку на 30 хв. при температурі 180 градусів.
Для приготування пирога з будь-якого виду тесту, його потрібно злегка розкачати, розділити на дві частини. Першу покласти на змащену маслом форму, поверх висипати начинку з ревеню, покрити всі другою частиною тіста. Час охолодження на 20-30 хв., До повної готовності тесту.
Пиріг з ревенем від Юлії Висоцької
Розігріти піч до 200 градусів. Дрібно нарізати очищені черешки ревеню (5 шт.). 2 яйця, ваніль (1/5 ч. Л.) І 170 г цукру перемішати і збити в піну, влити 130 мл йогурту і злегка збити.
Додати 135 г масла і ревінь, перемішати. Засипати борошно (250 г), 1 ч. Л. розпушувача, ретельно вимісити. Деко протерти олією, рівномірно розподілити по ньому тісто і прибрати в піч. Випікати 30-40 хв.
Пісочний пиріг з ревенем
Загострити духову піч до 180 градусів. Борошно (2 склянки), яйце, цукор (100 г) і перетерте вершкове масло (120 г) вимісити, нарізати великими шматочками і прибрати в холодильник на 40 хв.
2/3 тесту щільно вкласти в формочку для запікання, попередньо протерши її вершковим маслом. Зверху рівномірно розподілити дрібно нарізаний ревінь (400 г). Час, що залишився тісто рівномірно розсипати поверху, присипати цукром і невеликою кількістю тертого масла.
Залишити в духовій печі на 30-40 хв.
Шарлотка з ревенем
На змащене маслом деко викласти дрібно нарізані стебла ревеню (3-5 шт.). Зверху посипати цукром (5 ст. Л.). 1 стакан цукру збити з 3 яйцями до піни, потім, продовжуючи збивати, всипати потроху борошна (1 склянка).
Готове тісто вилити поверх ревеню, прибрати в духовку на 35 хв. Випікати бажано при 180 градусах.
Пастила з ревеню
Рубані черешки ревеню (0,6 кг) змішати з такою ж кількістю цукру, корицею (чверть ч. Л.) І ваніліном. Залишити на 40 хв., До виділення соку. Суміш закип'ятити при невеликій температурі, регулярно помішуючи.
Влити 2-3 краплі лимонного соку і тримати на повільному вогні 15 хв. Половину отриманого сиропу злити, а решту суміш ретельно перемішати за допомогою блендера.
Деко натерти маслом, зверху рівномірно розподілити ревеню масу і залишити в розігрітій до 100 градусів духовці на 4 ч. Отриману пастилу розрізати на смужки.
Пиріг з ревенем і яблуками
У 3 яйцях відокремити жовтки від білків, останні прибрати в холодильник. 230 г борошна змішати з розпушувачем (2,5 ч. Л.), Додати цукор (75 г), порізаний на шматочки маргарин (100 г) і яєчні жовтки. Замісити тісто.
Деко натерти маслом, рівномірно розстелити по ньому тісто, залишаючи високі бортики по краях. Прибрати в холодильник.
Яблука (2 шт.) Позбавити від шкірки і насіння, нарізати дрібними кубиками. Також нарізати стебла ревеню (600 г). 1 упаковку ванільного пудингу залити 100 мл молока, перемішати. 200 мл молока закип'ятити, потім повільно додати пудинг, цукор (3 ст. Л.).
Суміш тримати на повільному вогні до появи густої консистенції (5-7 хв). Змішати готовий пудинг і ревінь з яблуками. На тісто викласти начинку, вирівняти. Прибрати в розігріту (180 градусів) піч на 20 хв.
Дістати з холодильника білки і збовтати їх в густу піну, поступово всипаючи цукрову пудру (100 г). Збиті білки розподілити по поверхні пирога, і прибрати його назад в піч. Запікати 30 хв при температурі 160 градусів.
Цукати з ревеню
Нарізані брусками черешки ревеню (1,2 кг) висипати в каструлю з гарячою водою і обробляти 1 хв. Як тільки ревінь став світліше, витягнути його з води. У каструлі змішати воду (300 мл) і 1,4 кг цукру, закип'ятити. У гарячий сироп висипати ревінь і готувати 5 хв. при невеликому кипінні.
Забрати каструлю з вогню і залишити на 10-12 год до повного охолодження. Потім повторити процедуру ще 2 рази. Ревінь викласти в друшляк, щоб з нього стік сироп (5 ч).
На застелений папером деко викласти шматочки ревеню таким чином, щоб вони не заходили один на одного. Залишити в розігрітій до 80 градусів духовці на 4-5 ч. Готові цукати можна припорошити цукровою пудрою, щоб не злипалися.
Ревінь в косметології
Крім іншого ревінь, багатий різними вітамінами і мікроелементами, активно використовується і в косметології. В основному застосовуються коріння рослини, іноді - черешки.
Як застосовувати ревінь в масці для волосся. Користь. Шампунь для волосся з ревенем (Фінляндія)
Для масок застосовується виключно корінь ревеню. Завдяки своїм природним властивостям він дозволяє зробити волосся більш пишними і блискучими.
У масках корінь слід застосовувати в дуже помірних дозах (не більше 2 ст. Л. Подрібненого кореня на 1 л. Води), інакше волосся стануть світлішими.
Найпопулярнішою маскою є наступна: 1 ст. л. подрібненого в порошок кореня ревеню залити 1 л. окропу і залишити настоюватися на 20-30 хв. Позбутися від небажаних частинок за допомогою сита.
Отриманим настоєм прополоскати волосся по всій довжині, помасажувати шкіру голови і накрити рушником. Через 20-30 хв змити водою.
Одним з найкращих шампунів з ревенем для догляду за волоссям є фінський бренд - Berner XZ. Призначений він тільки для фарбованого волосся, які найбільше схильні до руйнування.
Властивості шампуню:
- захист кольору, продовження насиченості;
- зміцнення і зволоження волосся;
- захист від сонячних променів, термовоздействія за допомогою УФ-фільтра, що входить до складу шампуню;
- тривале збереження ефекту «вчорашнього фарбування».
Фарбування / освітлення волосся корінням ревеню
На відміну від хімічного освітлення волосся, освітлення ревенем діє на волосся більш щадяще і приносить деяку користь (насичення волосся вітамінами). Однак є і шкода: як і від будь-якого освітлення волосся стає більш сухими.
Для приготування осветляющей маси потрібно змішати по 1 ст. л. квіток ромашки і подрібненого кореня ревеню. Суміш залити окропом (1 л.) І залишити на 30 хв.
Настоєм сполоснути волосся по всій довжині, утеплити і залишити на 20 хв. Висушити волосся, не змиваючи відвар. Застосовувати 2 рази в тиждень для сухого волосся і 3 рази - для жирних. Результат стане помітний через місяць регулярного застосування.
Застосування ревеню для схуднення
Ревінь має властивість швидко насичувати організм без зайвих калорій, а також зменшувати апетит. Найбільш оптимальним варіантом є коктейль з ревеню.
Очищені черешки ревеню (2-3 шт.), Свіжий імбир (1 г) залити кефіром (1 склянка) і перемішати все в блендері до однорідної маси. Для смаку можна додати пару листків м'яти. Пити 2 рази в день протягом місяця.
Корисна методика зміцнення здоров'я: Стрельникова. Дихальна гімнастика для оздоровлення організму. Вправи і правила. Відео.
Протипоказання до застосування ревеню
Ревінь можна використовувати, якщо є:
- схильність до кровотеч у шлунково-кишковому тракті;
- гострі запальні процеси в сечовому міхурі або нирках;
- схильність до утворення каменів в нирках;
- вагітність.
Ревінь, користь і шкода якого була описана в статті, є досить ефективним засобом в боротьбі з проблемами в різних сферах життя людини, а головне - доступним на всій території країни.
Ревінь - користь і шкода:
Як правильно виростити і використовувати ревінь: