Мушмула - що це, фото, корисні властивості, як виростити і приготувати фрукт
Мушмула - незвичайна назва фрукта подумки веде в фруктові сади Сходу, де ростуть екзотичні плодові дерева і чагарники, гуляють загадкові красуні, киплять небачені пристрасті. Це фрукт, який ввібрав в себе теплоту сонячного світла і ніжність південних ночей.
[Contents]
Мушмула - що це за фрукт, звідки рослина. Як і де росте
Насправді - це вічнозелене дерево, що відноситься до сімейства Рожеві. Висота дерев на батьківщині зростання може досягати 7-8 метрів в залежності від виду. Є види, які ростуть чагарником.
Рослина поширена в Південно-Східній Азії, Кавказі, Ірані. В Японії і Китаї мушмулу вирощують в промислових масштабах, але в основному дерево вирощують в якості декоративного зеленого насадження.
Мушмула любить тепло, їй необхідний довгий світловий день, хоча вона досить морозостійка, витримує морози до -15 ° С. Сильні морози можуть призвести до того, що дерево перестане квітнути і плодоносити.
У середніх широтах на зиму їй буде потрібно укриття, яке практично неможливо зробити для 8-ми метрового дерева, тому в середній смузі мушмулу вирощують у вигляді чагарників або в домашніх умовах.
Ягода, листя, плоди - який має смак фрукт
Фрукт має грушоподібної форми, розмір від маленького, як абрикос, до великого, як персик. Є сорти зовсім маленькі з вишню, круглої форми, а також гіганти розміром з авокадо.
Думки розходяться, тому кожен повинен спробувати і вирішити для себе сам, на що схожий цей фрукт. Кисло-солодкий сік фрукта добре втамовує спрагу, він прохолодний, ніжний, з тонким ароматом. Вибираючи плід, треба орієнтуватися на його м'якість і ароматність. Найбільш смачними вважаються невеликі ягоди, завбільшки з абрикос. Вони соковиті і дуже запашні.
Листя рослини овальної форми, глянцеві, з яскраво виділяються прожилками. До осені листя стає багряними, що надає рослині особливу декоративність. Недарма мушмулу вирощують для прикраси парків і садів в республіках Кавказу.
Рослина цвіте красивими, запашними, поодинокими квітками.
Корисні властивості плодів
Мушмула вважається не тільки смачним, але і корисним продуктом. Його вплив на організм визначається містяться в ньому вітамінами і мінералами, клітковиною, бета-каротином, фітонцидами і т. Д.
Фрукт застосовується для лікування і профілактики таких захворювань:
- Відновлення обміну речовин, зміцнення імунітету.
- Хвороби шлунково-кишкового тракту: він покращує переварювання їжі, застосовується при патологіях, викликаних патогенними бактеріями, виводить з організму слиз і інші елементи розпаду і т. Д.
- Цукровий діабет. Вживання даного фрукта сприяє виробленню інсуліну в організмі.
- Плоди, в зв'язку зі своєю низькою калорійністю, застосовуються при дієтичному харчуванні.
- Запальні захворювання. Вживання мушмули сприяє швидкому виліковування бронхітів, пом'якшує перебіг сечокам'яної хвороби, позитивно впливає на чоловічу силу.
- Фрукт здатний омолоджувати шкіру, живити її необхідними вітамінами. Після застосування масок з м'якоті мушмули шкіра стає рівною, гладкою і сяючою.
Крім плодів, лікувальними властивостями володіють і листя рослини.
Мушмула японська, німецька, кримська, кавказька (Абхазія)
Відомо кілька видів садової мушмули. Залежно від виду змінюється не тільки форма зростання мушмули, а й зовнішній вигляд фрукта. Найпоширенішими є японська, яку в основному садять в Японії, Китаї і німецька, її також називають кримською або кавказької.
Японський вид фрукта великий, соковитий і дуже ароматний. Дерево цвіте в період вересень-березень, дозрівання плодів відбувається в кінці червня. Німецький вид відрізняється невеликим розміром, проте він більш морозостійкий і невибагливий. Тому в Росії вирощують в основному цей сорт рослини. Даний сорт рослини зацвітає в травні, а зрілість плодів настає пізно восени.
На відміну від японської, колір фрукта німецького сорту буро-червоний, вживають його після перших заморозків.
Як виростити в домашніх умовах
В якості декоративного дерева, рослина можна виростити в домашніх умовах з кісточки або вегетативним способом. Воно буде прикрашати зимовий сад своїм незвичайним виглядом.
Селекціонерами виведені спеціальні домашні види рослини: сорт «Морозко», «Танака», «Прем'єр», «Шампань» і т. Д. Вони також здатні плодоносити, але смак у фрукта м'якший, слабовиражений. Японський вид можна розмножувати живцями, які або садять в дренаж, або прищеплюються на яблуню або глід.
Рослина потребує сонячному світлі, достатньої вологості повітря, для його плодоношення важливо, щоб воно не піддавалося заморозків. Одне деревце може прожити при гарному догляді 30-40 років.
Де купити саджанці. Ціна
Найпростіше розвести рослина, купивши його саджанець. Їх вирощують в спеціальних розплідниках і реалізують через спеціалізовані магазини, в тому числі через інтернет:
- Інтернет-магазин «Сади Семіраміди» пропонує придбати саджанці мушмули від 1350 руб. за 1 шт.
- В інтернет-магазині «Саджанці» рослина продається за ціною від 679 руб. за шт.
- У розпліднику «Знак землі» вартість рослини 1200 руб. за 1 шт.
Саджанці мушмули, умови вирощування в квартирі, грунт, догляд
Купивши саджанець рослини, необхідно продумати місце його розташування. Висота домашнього рослини може досягти 1-1,5 метрів, йому необхідно хороше освітлення, але без потрапляння прямих сонячних променів. Якщо рослині не буде вистачати світла, воно почне скидати листя, не буде цвісти і плодоносити, тому може знадобитися підсвічування.
У квартирі можна садити будь-який вид рослини, але якщо рослина купується для посадки і вирощування в домашніх умовах, то перевага віддається видам, спеціально призначеним для кімнатних умов.
Садять живці навесні або восени в слабокислі грунту з хорошим дренажем.
Для посадки підбирається відповідний горщик, він повинен дозволяти вільно розміститися коріння держака. Готується грунт, дренаж. У грунт додаються мінеральні добрива, на дно горщика насипають керамзит. Рослина акуратно поміщається в горщик.
Догляд за рослиною полягає в регулярному поливі і періодичному обприскуванні листочків теплою водою. На літо деревце можна виносити на свіже повітря, збільшуючи полив. Взимку полив скорочують, рослину можна тримати на балконі, до температури -2 ° С - + 5 ° С, при цьому не поливаючи її.
Для формування крони, рослину обрізають в перший і другий рік на третину, далі в міру необхідності.
Пересаджують рослину в міру зростання, один раз в 3-4 року.
Вирощування дерева на дачі
Якщо деревце планується посадити на присадибній ділянці, то садити краще мушмулу німецьку, т. к. вона більш морозостійка і невибаглива. У відкритий грунт мушмулу німецьку висаджують у вигляді саджанців.
Перед посадкою необхідно враховувати, що дерево може досягти висоти 3-х і більше метрів,йому необхідний простір і хороше освітлення. Грунт вибирають слабокислую, без близького розташування грунтових вод.
Для початку готують лунку: в ямку засипають торф, перегній, пісок в рівних кількостях. Розміри лунки повинні бути такими, щоб вільно розмістити коріння саджанця.
Поливають рослину помірно, збільшуючи норму поливу під час цвітіння і дозрівання плодів. Підгодовують деревце 4-5 разів за сезон перегноєм, органічними добривами. Для запобігання захворювань 1-2 рази за сезон саджанці обробляють препаратами від шкідників.
Для формування крони рослина обов'язково обрізають. Робити це краще восени після збору врожаю.
Мушмула домашня. Як виростити з кісточки вдома в горщику
Цікавим способом розмноження рослини є вирощування деревця з насіння. Даний спосіб підійде тільки для свіжих кісточок рослини.
Якщо мушмула садиться насінням, то перед посадкою в грунт рекомендується провести скарифікацію оболонки. З насіння знімається верхній захисний шар за допомогою наждачного паперу. Далі кісточки замочуються на кілька годин в біостимулятори.
Підготовлені насіння садять на глибину 3-4 см. Після посадки, вазон з насінням накривається склом для створення мікроклімату і поміщається на світле місце без прямих сонячних променів. Проростають насіння в середньому через 1 місяць.
Після проростання, скло поступово починають знімати на кілька годин в день. Після появи 2 справжніх листочків, скло знімають зовсім. Температура в приміщенні повинна бути близько 20 ° С.
Молоді рослини 3-4 рази за сезон необхідно підгодувати мінеральними і органічними добривами, стежити за тим, щоб у рослини була трохи вологий грунт, періодично акуратно обприскувати паросток теплою водою.
Якої шкоди може бути для організму. Протипоказання
Якщо організм не звик до фрукту, вживати рекомендується по 2-3 плоди в день, поступово збільшуючи дозу, інакше це може скінчиться нетравленням шлунка, коліками і болями в шлунково-кишковому тракті.
З обережністю фрукт застосовують при відкритих формах гастриту, панкреатиту, виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту, непереносимості організму до складовими речовин.
Не рекомендується застосування при прояві алергічних реакцій організму, обов'язково контролювати застосування в дитячому віці.
рецепти приготування
З фруктом можна приготувати масу корисних і смачних десертів, з неї роблять начинки для пирогів, варять варення, соуси, джеми.
Ось кілька цікавих рецептів з використанням цього плоду.
варення
Найбільш часто з мушмули варять варення. Для цього збирають стиглі плоди в кількості 5 кг, очищають від сміття, миють і варять з додаванням 1-1,5 склянки води. Коли фрукт стане м'яким, його протирають через сито, додають 2 кг цукру і уварюють до готовності.
Якщо любите пряний, насичений смак варення, можна додати гвоздику. Любителі цитрусового аромату додають в варення цедру лимона або апельсина.
Готове варення розфасовують у стерильні баночки з закручуються кришками.
компот
Компот з фрукта готують так само, як компот з яблук. У стерильні банки розкладають плоди, заливають цукровим сиропом і стерилізують 10-15 хв. на водяній бані.
Курка, запечена з яблуками і мушмулою
Даний рецепт підійде не тільки для тихого сімейного вечері, таким блюдом можна здивувати і порадувати гостей.Щоб приготувати курку, знадобляться наступні складові:
- курка 1 шт.,
- соняшникова олія 2 ст. ложки,
- сіль, часник, перець-за смаком,
- кислі яблука 4 шт.,
- мушмула 1/2 склянки.
Тушку замочують в маринаді з олії, солі, перцю і часнику, залишають на 2 години. Перекладають в утятницу, і обкладають порізаними яблуками і цілої мушмулою.
Запікають у духовці від 50 хвилин до 1,5 годин в залежності від розміру тушки, періодично поливаючи курку соком.
Аналогічним чином можна запекти качку, окіст.
Мушмулу можна заморозити для використання в свіжому вигляді в зимовий час. Для цього її просто розкладають в одноразові ємності і прибирають в морозильник.
Взимку з мушмули можна буде зварити свіжий компот або додати у фруктовий салат. Часто мушмулу вирощують як декоративну рослину, не підозрюючи, яка вона корисна і смачна. Любителям екзотичних рослин і фруктів напевно сподобатися не тільки вирощувати дерево, але і збирати її плоди і проводити з нею різні цікаві кулінарні експерименти.
Що таке мушмула і як її виростити:
Корисні властивості мушмули: