Волоські горіхи - смачно і корисно
Немає жодної людини, яка б не любила горіхи. Мало того, що це - просто чудове ласощі на будь-який смак (фундук, арахіс, кешью, кедрові, волоські, мигдаль, фісташки), так ще горіхи - справжня скарбниця поживних і корисних речовин і вітамінів.
Волоські горіхи займають гідне місце в ряду інших своїх «побратимів»: за вмістом вітамінів групи А, В, Е, С, а також по збільшує корисні властивості волоських горіхів, життєво необхідних організму людини, магнію, заліза, калію, йоду, фосфору, цинку. Калій необхідний для хорошої роботи серця, печінки, мозку, магній - судинорозширювальний і сечогінний мікроелемент, залізо необхідно для складу крові, а йод - для діяльності щитовидної залози, що відповідає за гормони, важливі для обміну речовин. Фосфор курирує м'язи і скелет, цинк - діяльність більшості органів нашого тіла.
Уже в стадії молочної зрілості користь волоських горіхів дуже велика - саме в цій стадії в них міститься найбільша кількість вітаміну С, а також саме в цій стадії горіх використовується для виробництва вітамінних препаратів.
Користь волоських горіхів
З ще невизревшіх плодів волоських горіхів готують варення, яке відрізняється своєрідним смаком і зберігає всі поживні речовини свіжих плодів. Хоча процес приготування варення довгий і вимагає певних умінь і знань, господині, які вміють його готувати правильно, стверджують, що результат того вартий.
Зелена шкірка нестиглих волоських горіхів цінна тим, що з неї готують настойку (На спирту), що допомагає при розладі шлунка, а кашкою з такою шкірки зменшують болі (прикладаючи до хворого місця) при ревматизмі. Вважається, що від чищення подрібненої шкіркою зуби і ясна стають міцнішими, знімається запалення порожнини рота. Відвар зеленої шкірки можна використовувати як полоскання з тими ж цілями, що і кашку.
А чим ще корисні волоські горіхи? Вже давно достовірно ізвествно, що волоські горіхи є одним з кращих джерел білка (до 18 відсотків), в них більшу кількість цінних Омега-3 жирних кислот в порівнянні з іншими горіхами.
Ми всі чули і знаємо про цілющі властивості обліпихової, кедрового масел, але масло волоських горіхів має не менш цінні якості. Міститься воно в самих ядрах і дуже допомагає в боротьбі з таким серйозним недугою, як цукровий діабет, також використовується як зовнішній засіб при лікуванні різного роду ран. Масло волоського горіха корисно і тим, у кого вже є проблеми з пам'яттю, і тим, хто не хоче їх придбати в майбутньому (в якості профілактики).
{ad1}Користь волоських горіхів відзначена в тому, що регулярне їх включення в харчування зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок поліпшення крові, еластичності судин, зниження рівня холестерину. Волоські горіхи офіційно були визнані хорошим профілактичним засобом ішемії поряд з ще декількома видами горіхів через низький вміст насичених жирів.
Чим шкідливі волоські горіхи?
Однак надмірне споживання волоських горіхів може принести не тільки користь, але і шкоду нашому організму. Чому? Так в силу того, що вони досить каллорійно - в ста грамах горіхів міститься 850 калорій. Це набагато більше, ніж в меді, вершковому маслі, рибі, свинині. Тому головний девіз при вживанні смачних волоських горіхів це - поміркованість і ще раз помірність (в середньому до 15-20 половинок горіха). Ними можна перекушувати замість печива і здоби, додавати в салати, подрібнювати в піцу, змішувати на сніданок з вівсянкою, замінюючи яйце або бекон. Сам же склад горіхів в цьому випадку дозволяє корисним речовинам їжі більш повно засвоюватися організмом.
Якщо ви виснажені після хвороби, відчуваєте постійні збільшені навантаження, відновити імунітет і фізичні сили допоможе поєднання горіхи - сир, горіхи - родзинки, горіхи - інжир або фініки. Також всім відома цінність меду, а в поєднанні з волоськими горіхами, та якщо ще з курагою, лимоном - то виходить взагалі - енергетична вітамінна «бомба». Така енергетично-поживна добавка в раціоні (навіть просто горіхи плюс мед) дуже корисна практично всім, але особливо її варто взяти на замітку чоловікам, які відчувають деякі проблеми з потенцією. Їм лікарі радять приймати таку горіхово-медову суміш (в пропоцій 1: 1) через півгодини після прийому їжі по 2 чайних ложки і краще, запиваючи молоком. Тільки потрібно запастися терпінням і завзятістю, так як прийом потрібно здійснювати протягом місяця.
Чим корисні горіхові перегородки
А чим можуть бути корисні горіхові перегородки? Виявляється, що саме вони зможуть допомогти, як стверджують знавці рецептів народної медицини, в рішенні проблеми простатиту у чоловіків і новоутворень (кісти) у жінок. Причому рецепт простий: перетинки (2 столових ложки) заливають півтора склянками окропу, повільно варять 20 хвилин, настоюють і приймають три рази в день по половині склянки.
Поціновувачам міцних спиртних напоїв відомий рецепт настоювання перегородок волоських горіхів на горілці в пропорції 1:10 для додання, як стверджують, благородного коньячного кольору і аромату самої горілці. Але мало хто знає, що такий рецепт (настоювати 30 днів) відомий і як лікарський засіб при діабеті, гіпертонії, колітах. Тільки вживати настоянку потрібно не чарками, а краплями (20-30 крапель 3 рази на день протягом місяця). Тоді всі корисні властивості перегородок волоських горіхів проявлять себе, а вживає таку настойку не піддасться ризику отримати проблеми з алкоголем.
Як ми бачимо, майже всі компоненти волоського горіха можуть бути вжиті як в їжу, так і з лікувальною метою.
Користь шкаралупи волоського горіха
Що ж ще залишилося не задіяним? Залишилися шкаралупа і листя. Але яка може бути користь від шкаралупи? Виявляється - може, і не мала, якщо шкарлупки подрібнити до порошкоподібного стану. Часто в народній медицині в такому стані вона використовується для лікування різного роду ран і довго не загоюються виразок.
Листя волоського горіха також знайшли своє застосування в дерматології і косметології.
Таким чином, використовуються практично всі складові цієї рослини аж до кори, враховуючи бактерицидні, загальнозміцнюючі, протизапальні, ранозагоювальні властивості волоського горіха.
В силу всіх перерахованих якостей цієї рослини питання - чи корисний волоський горіх і що ж в ньому такого корисного, думаю, відпадає сам собою.