Отруєння кавуном у дорослого: симптоми і лікування
Солодка, густо-рожева м'якоть, чудовий аромат - вберегтися від спокуси поласувати стиглим кавуном дійсно неможливо! Але в окремих випадках ці смугасті дари літа можуть викликати даний отруєння. Що робити при отруєнні кавуном, розповість сайт ilady.kharkiv.ua.
Які речовини в кавунах можуть викликати отруєння у людини?
Само по собі це баштанне взагалі не буває отруйним або шкідливим. Якщо плід вирощувався природним чином на чистому грунті, поливу чистою водою - то отримати через нього проблеми зі здоров'ям нереально, тому що ніяких небезпечних речовин він не містить. Причому можна відкушувати м'якоть і з серединки, і ближче до скоринці, і яскраво-червону, і блідо-рожеву - ви, звичайно, відчуєте різницю в смаку, але не запроторять в лікарню!
Правильно говорити, що випадки отруєнь людей відбуваються через сторонніх речовин, які вносять в грунт при догляді за баштаном. Речовини ці - азотні добрива, які прискорюють дозрівання плодів. Іноді їх навмисно використовують у великих кількостях недобросовісні господарники, щоб скоріше отримати урожай, а іноді бувають винні ґрунтові води, потоки дощової води, що переміщують частинки грунту, і т.д. - через цих явищ в якомусь місці баштану може зібратися більше добрив, ніж на інших ділянках, або ж небезпечні добрива можуть бути «намиті» з сусідніх плантацій з іншими сільськогосподарськими культурами.
Саме азотні добрива містять горезвісні нітрати. Щодо нітратів існує багато «страшилок» - ви напевно чули різні версії від бабульок, які стверджують, що «зараз все овочі нітратні, а ось в наш час ...». Наукова ж точка зору така - невелика кількість нітратів не здатна завдати скільки-то помітної шкоди людському організму (інакше азотні добрива б давно заборонили). Але якщо їх з якоїсь причини потрапило в плід більше норми - то в людському тілі вони перетворюються в небезпечні нітрити, а нітрити впливають на кров людини і освіту в ній гемоглобіну.
Чому саме кавуни легко вбирають в себе нітрати? Насправді, це стосується і огірків, і динь - тобто всіх баштанних культур з водянистими плодами. Рослини-«водохлеба» витягають більше води з землі, накопичуючи її в своїх плодах - разом з розчиненими в ній азотними добривами.
Є й інший тип отруєння, умовно назвемо його «біологічним» - якщо ви спробуєте перестиглий кавун чи диню, в яких почався процес бродіння. Бродіння це викликається рясно розмножилися мікроорганізмами, які здатні порушити природну мікрофлору людського шлунково-кишкового тракту і викликати розлад шлунка.
Чи можна якось уберегтися від придбання та дегустації неякісного, отруйного кавуна?
На 100% убезпечитися можна. Ознаками поганого кавуна вважається жовтуватий відтінок м'якоті ближче до скоринці, і жовтуваті прожилки в м'якоті, проте не на всіх сортах це помітно. Заради зменшення ризику рекомендують при поїданні кавунових скибочок не точить їх світлу частину - краще обмежитися тільки самої стиглої м'якоттю і залишити товсті кірки, оскільки небезпечні речовини концентруються в плодах ближче до шкірці. Також можна поберегтися і не купувати підозріло ранні кавуни.
Іноді радять дати кавуну поплавати кілька годин в тазику з холодною водою - мовляв, це «витягне» нітрати, але насправді, це не має ніякого практичного сенсу - адже зелена шкірка є надійною «упаковкою», а поки з плоду не витік його сік , все що містяться в ньому речовини залишаться на місці. Миття смугастої ягоди перед розрізанням також не врятує від шкідливих нітратів, тільки прибере мікроорганізми, які могли потрапити на плід з землі - що, втім, є достатнім аргументом за те, щоб мити кавуни.
Але все одно, про повну безпеку говорити не можна ніколи, і обов'язково потрібно знати ознаки отруєння кавуном, щоб помітити недобре відразу!
За якими ознаками можна здогадатися, що це отруєння?
Симптоми отруєння кавуном у дорослого можуть бути і стандартними для будь-якого харчового отруєння, і специфічними - викликаються саме впливом нітритів на кров. Залежно від того, наскільки сильно людина отруїлася, можуть спостерігатися всі або деякі з наступних симптомів:
- нудота;
- діарея;
- Запаморочення і / або головний біль;
- Висока температура;
- Посилення серцебиття;
- Утруднене дихання;
- Знижений артеріальний тиск;
- Блідість в області носогубного трикутника, блідість або, в дуже важких випадках, посиніння губ;
- Жовтуватий відтінок білків очей (таке буває, якщо вражена печінка);
- Кров в калі (в разі поразки внутрішньої слизової оболонки кишечника).
Діти гірше переносять отруєння кавуном, у дитини симптоми можуть проявитися більш виражено, тому що чим менше маса тіла на аналогічну кількість шкідливих речовин - тим гірші наслідки. Крім того, гірше виводяться нітрати (і, відповідно, швидше розвивається отруєння) у людей з проблемами сечостатевого тракту, нирок, печінки, а також у діабетиків. Залежно від індивідуальних особливостей, симптоми того, що людина отруїлася кавуном, можуть з'явитися в діапазоні від півгодини до декількох годин після вживання в їжу неякісного баштанного.
Як лікувати в домашніх умовах отруєння кавунами?
Сайт 6tu4ka.ru рекомендує гарненько запам'ятати, як допомогти людині, у якого відбулося отруєння кавунами. Симптоми і лікування можуть відрізнятися - в домашніх умовах небажано самим визначати весь курс лікування, потрібно якомога швидше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. До приїзду «Швидкої допомоги» слід промити людині шлунок (або домогтися блювоти без промивання), дати активоване вугілля (або інший препарат-ентеросорбент - наприклад, «Смекту», «Полісорб», «Ентерос-гель» і т.п), давати багато пиття. Якщо є діарея - це навіть добре, тому що, по-перше, це симптом скоріше «біологічного» розлади шлунково-кишкового тракту, а не нітратної інтоксикації, а по-друге, так швидше виведуться потрапили в організм шкідливі речовини.
Але всі вищеописані заходи - це лише перша допомога. Обов'язково потрібно викликати «Швидку» - тому що важкі отруєння не проявляються миттєво, і не треба чекати появи тривожних ознак, втрачаючи дорогоцінний час. Важкі симптоми отруєння кавунами лікуються за допомогою крапельниць та ін'єкцій - безпосередньо в кров вводяться речовини, що нейтралізують нітрити. По суті - поки концентрація нітритів у крові перевищує допустиму норму, це буде відбиватися на самопочутті. У дорослої здорової людини небезпечні речовини виведуться з організму швидше, а у дитини або дорослого, що має будь-які додаткові діагнози, хронічні захворювання, це буде відбуватися довше.
Звичайно, начитавшись лякаючою інформації про кавунових інтоксикаціях, можна задуматися про те, щоб зовсім відмовитися від цієї солодкої ягоди (а це саме ягода, ви ж пам'ятаєте?). Але насправді, все не так страшно - якщо купувати кавуни там, де вони проходять перевірку якості (в супермаркетах, на офіційно працюючих ринках), то ризик не більший, ніж з безліччю інших літніх овочів, ягід і фруктів.