Склад мила
Сучасна косметологія рясніє розмаїттям. Агресивна реклама, нові технології, нескінченність кольорових етикеток і обіцянок виробників .... і навіть звичайне мило вже не вибереш, що не зіткнувшись з певними труднощами.
Вітрини просто завалені різними за кольором, формою, запаху і навіть впливу шматочками мила. З чого ж складається воно? Комора Краси вирішила розібратися з цим питанням.
Історія появи мила.
Історія появи натурального мила оповита легендами. Але, тим не менше, технологічний процес його отримання був виявлений ще в стародавньому Римі.
За однією з існуючих легенд, на вершині гори Sapo римляни приносили в жертву Богам тушки тварин, а жир, що залишився тварин вступав в реакцію з золою від багать, на яких спалювали жертву. Біля підніжжя гори протікала річка, в якій жінки зазвичай прали білизну. І через деякий час було помічено: в тому місці, де стікав жир, білизна відпиралася набагато легше.
Десятиліттями пізніше цей «дар» природи був забутий, і тільки в 13 столітті «мило» знову з'являється в країнах Європи. Тоді аптекарі беруться виготовляти «мило ручної роботи» виключно для знатних родин. У його складі - натуральне масло або тваринний жир, вода і природно гліцерин. Необхідні компоненти, і нічого зайвого. Мило, отримане внаслідок реакції жиру і золи, має миючими властивостями, а гліцерин, також виділяється при цьому хімічному процесі, робить умивання приємним.
У 19 столітті виробництво мила стає на промислові рейки, і цей продукт швидко стає косметичним засобом першої необхідності. Але справа в тому, що масове виробництво завжди супроводжується змінами в технологічному процесі, покликаними оптимізувати (зменшити) витратну частину проекту і збільшити суму очікуваного доходу.
{ad1}І тому до середини 20-го століття виробництво мила вже поставлено не тільки «з широкою ноги», а й оснащено всілякими «синтетичними» добавками.
З чого ж складається сучасне мило?
Склад мила сьогодні - це жири і луг. Саме луг нещадно руйнує захисну невидиму плівку на поверхні шкіри, провокуючи її сухість і роздратування.
При виборі жирів ж в сучасному виробництві вже давно не обмежуються натуральними продуктами. Синтетичні жири, отримані в процесі переробки нафти, активно використовують для створення сучасного мила.
Комора Краси не стане приводити весь список «штучних» продуктів, які використовуються в складі сучасного мила, з ним ви зможете ознайомитися самостійно, уважно прочитавши етикетку від купленого косметичного засобу. Зауважимо лише, що для додання продукту «товарного» вигляду в нього додають барвники для кольору, консерванти для поліпшення терміну придатності, аромати для приємного аромату.
Зрозуміло, залучаючи споживачів, виробляли «не шкодують» і «натуральних» добавок - лікарських трав, зволожуючих компонентів ... але от скільки насправді міститься корисних інгредієнтів для шкіри в шматочку мила? А скільки шкідливих?
Будь-які синтетичні добавки здешевлюють виробництво, роблячи мило дешевше, але це негативно позначається на нашій шкірі - з'являється сухість, лущення шкіри, відчуття стягнутості, а часом лущення або роздратування шкірного покриву.
Як вибрати «безпечне» мило?
Як же убезпечити себе від неякісного, що не реального товару? Звичайно, можна уважно вивчати етикетки, але величезна кількість незнайомих слів і незрозумілих хімічних сполук напевно змусять вас розгубитися.
Тому для початку можна керуватися звичайним правилом - чим менше запаху і кольору, тим краще. По крайней мере, так ви частково захистите себе від барвників і незрозумілих ароматів.
До речі, в середині 90-х років інтерес до «натуральному» милу як до хімічно «чистому» продукту відновився з новою силою. «Мило ручної роботи» - так його назвали, сьогодні можна зустріти на прилавках магазинів, що спеціалізуються на продажу натуральної косметики, заснованої на травах, глинах, лікувальних грязей, природних рослинних і ефірних маслах.
Ну а в 2000-х роках спектр послуг порадував нас черговою новинкою - майстер-класом з миловаріння, де всього за кілька годин вміють фахівці доступно розкажуть і покажуть, як же можна власноруч приготувати натуральне мило.
Ну а ми, в свою чергу, періодично будемо публікувати майстер-класи з миловаріння в домашніх умовах наших постійних читачок.