Як приготувати сир в домашній сироварні
17.12.2020 0

Як приготувати сир в домашній сироварні

Кулінарні рецепти
В закладки


Якщо ви думаєте, що зварити сир в домашніх умовах - заняття трудомістке і дороге - ви дуже сильно помиляєтеся. Останнім часом стали з'являтися найрізноманітніші кухонні пристрої, що дозволяють виготовляти будь-які продукти в домашніх умовах. Хочете справжнього ароматного домашнього хліба? Ось вам хлібопічка. Захотілося натурального і смачного йогурту? Йогуртниця до ваших послуг. Бажаєте побалувати себе домашнім сиром? Домашня сироварня допоможе вам в цьому.

Принцип роботи домашньої сироварні

Для початку давайте розберемося, як працює такий пристрій, як сироварня.

Як приготувати сир в домашній сироварні

У чашу сироварні ви заливаєте молоко, де воно нагрівається до певної температури. Як правило, це значення становить десь 30-35 ° С. Найкраще для приготування сиру брати свіже домашнє молоко. Якщо можливості купити домашнє молоко немає - беріть магазинне пастеризоване, але в цьому випадку в молоко доведеться додати хлорид кальцію, який використовується в сироварінні для збільшення сичугового згортання молока.

Як приготувати сир в домашній сироварні

Потім ви додаєте в нагріте молоко мезофільну закваску. Закваска містить різні бактерії, що надають сиру характерний запах і смак. Обов'язково слід розмішати молоко до повного розчинення закваски. Після цього ви залишаєте молоко на двадцять-тридцять хвилин і додаєте тваринний сичужний фермент.

Тваринний сичужний фермент потрібен для того, щоб згорнулося молоко. Дуже важливо дотримуватися правильного дозування, зазначену на тарі з сичуговим ферментом. Для кожного окремого сорту сиру можуть знадобитися спеціальні інгредієнти. Добре розмішуєте і закриваєте сироварню кришкою.

Як приготувати сир в домашній сироварні

Через 30-40 хвилин утворюється сирний згусток. Його необхідно нарізати на квадратики 2 на 2 сантиметри і акуратно перемішати знизу вгору, щоб сирна маса не злиплися, а сирне зерно ущільнилося.

Як приготувати сир в домашній сироварні

Тепер необхідно позбутися від відокремленої від сирного зерна сироватки. Сирне зерно акуратно перекладаємо в форму, встановлену над дренажним контейнером. Зайва сироватка буде зливатися в ємність під сирної формою. Також можна накрити миску марлею, перекласти сирне зерно на марлю, акуратно віджати і вже потім перекласти у форму для сиру.

Як приготувати сир в домашній сироварні

У випадку з м'якими сортами сиру відбувається самопресування головкою до форми без додаткової ваги. Необхідно тільки як слід видалити залишки сироватки. Тверді ж сорти сиру необхідно додатково пресувати за допомогою преса для сиру.

Деякі види м'яких сирів можна спокійно їсти вже через добу після приготування, інші ж (наприклад дорблю), ще два тижні визрівають.

Як вибрати сироварню

Виробників домашніх сироварень не так вже й багато, добре зарекомендували себе  домашні сироварні з каталогу https://mirbeer.com.ua/ua/3-sirovarinnya компанії «МірБір», можливо тому, що вони найпростіші в домашньому використанні.

Матеріал. Хороша домашня сироварня повинна бути виконана з нержавіючої сталі і обладнана краном для зливу сироватки.

Обсяг ємності. Дуже важливий зручний обсяг сироварні. Сироварня на 29 літрів дозволяє заливати і меншу кількість молока, тобто від 5 до 29 літрів, тому краще брати обсяг чаші сироварні з запасом. Багато твердих сортів сиру передбачають отримання з великої кількості молока невеликої кількості сиру. Наприклад для отримання 1 кг сиру сорту пармезан потрібно 16 літрів молока.

Як приготувати сир в домашній сироварні

Комплектація. Дуже добре, якщо в комплекті з домашньої сироварнею йтимуть форми для сиру різних об'ємів, мірні ложки, а також ручний прес для сиру. Якщо преса для сиру немає в комплекті - нічого страшного, його можна потім докупити окремо.

Таймер і температура. Хороша сироварня також оснащена зручними електричними або механічними кнопками для установки часу готування і точної температури.

Взагалі домашня сироварня - це не тільки пристрій для готування сиру. У цьому приладі можна ще варити кефір і йогурти, так що якщо ви дійсно любите молочну продукцію, і у вас є трохи вільного часу, ідея з покупкою сироварні не так вже й страшна.

Комментарии (0)
Додати коментар
Молоко з содою від кашлю - як це допоможе? Молоко з содою: рецепт
Сьогодні на сайті ilady.kharkiv.ua ми дізнаємося про такий народний засіб, як тепле молоко з содою від кашлю. Ліки з таких доступних і недорогих компонентів здатне
Молоко для волосся
Молоко для волосся
Молоко для волосся
24.02.18 Догляд за волоссям
З дитинства нам відомо, що молоко - цінне джерело кальцію для організму. Нам прищеплюють необхідність молочних продуктів в щоденному раціоні; хтось слід цим вказівкам і
Маска для волосся з кислого молока в домашніх умовах
Натуральні продукти з холодильника по праву вважаються вірними помічниками домашніх рецептів краси і здоров'я. Стосується це практично все, що можна там знайти. Овочі та
Кисле молоко для обличчя
Кисле молоко для обличчя
Кисле молоко для обличчя
23.01.18 Догляд за обличчям
Кисле молоко - популярний кисломолочний продукт, широко поширений і улюблений в нашій країні.
Млинцеві рулетики. Млинцеві рулетики з цукіні і рікотта. Гарячі закуски.
Добрий день, друзі, попереду нас очікує 8 Березня і масляний тиждень, а тому сьогодні у нас буде незвичайний, смачне, святкове блюдо - млинцеві рулетики з рікоттою і