Що таке агар-агар, склад, рецепти застосування
Агар-агар - це харчовий загущувач у вигляді порошку або стружки, складається з полісахаридів (агарози і агаропектіна), які виходять в результаті обробки червоних і бурих водоростей Чорного і Білого моря, а також Тихого океану.
Унікальний продукт широко використовується в сучасній кулінарії, медицині, косметології, дієтології та інших галузях життєдіяльності людини. Він заслуговує на велику увагу завдяки своїм властивостям.
Агар-агар - що це таке, фото
Агар-агар - це повноцінна альтернатива всім відомому желатину. Продукт має безліч позитивних властивостей для організму людини.
З чого роблять агар-агар
Суміш агар-агар робиться з водоростей, які ростуть на морському або океанському дні. Найчастіше в промислових масштабах їх вирощують на спеціальних плантаціях. З рослинності витягають желирующее речовина, яке і представляє цінність. Основні виробники даного інгредієнта - США і Японія.
Незважаючи на те, що технологія з часом видозмінилася і удосконалилася, принцип вилучення залишився той же, який застосовувався з досить давнього часу.
Процес отримання желирующего речовини наступний:
- водорість ретельно миється, чиститься;
- обов'язково обробляється лугом;
- з отриманого розчину беруть желатин;
- далі суміш проходить процес фільтрації;
- Вичікують час для повного застигання;
- наступний етап - пресування;
- сушка продукту;
- подрібнення продукту до порошкоподібної або стружкообразной форми;
- продукт упаковується і передається на зберігання.
Популярна стаття рубрики: Варіанти вечерь на швидку руку. Рецепти смачних страв з найпростіших продуктів.
Хімічний склад продукту
До складу агар-агар входить:
- Вода близько 20%;
- Мінерали близько 3-4%;
- полісахарид;
- Фолієва кислота;
- Вітаміни групи РР.
Полісахарид служить джерелами галактози, пентози, агарози, ангірогалактози, агаропектіна, глюкуроновою і піровиноградної кислоти.
Агар-агар добре розчиняється, за рахунок чого легко засвоюється організмом людини і може бути доданий до багатьох страв.
Властивості
Продукт відрізняється такими корисними властивостями для організму людини:
- відновлює роботу кишечника, сприяє нормалізації його діяльності;
- розщеплює жири, тим самим сприяє схудненню;
- володіє антибактеріальними властивостями;
- виводить токсичні речовини і шлаки з організму.
Даний продукт знаходить застосування в багатьох галузях життя людей:
- в кулінарії - для приготування різних десертів;
- в дієтології - для приготування продуктів з низьким вмістом цукру;
- в косметології - використовується як основа для загущення кремів, масок і т.д .;
- в медицині - використовується в якості речовини, яке викликає невеликий проносний ефект при запорах.
Нові рецепти: Кекси на кефірі. Найсмачніші рецепти приготування кексів на кефірі будинку!
Корисні властивості і можливу шкоду. Протипоказання
Як і будь-який інший продукт рослинного походження, агар-агар має ряд позитивних властивостей для організму, так і можливі шкідливі наслідки вживання і протипоказання. Тому перед початком застосування продукту фахівці рекомендують ознайомитися з його властивостями.
Корисні властивості:
- підвищення імунітету;
- поліпшення роботи органів травного тракту;
- зниження рівня цукру в крові;
- зниження рівня холестерину в крові;
- заповнює брак йоду в організмі.
Можлива шкода:
- при наявності індивідуальної непереносимості можлива алергічна реакція;
- при передозуванні може розвинутися діарея;
- при вживанні агар-агар з продуктами, що містять велику кількість кислоти, можливі порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Протипоказання:
- Явна алергія на продукт;
- Схильність до діареї;
- Порушення кислотності шлунка.
Простий популярний рецепт: Рецепт домашнього майонезу. Як приготувати за класичним рецептом покроково з фото
Склад і калорійність на 100 г
У 100 г агар-агар міститься всього 302 Ккал, а саме вуглеводів - 77 г, білки - 4 г, жири - 0 р Саме тому цей продукт використовується дієтологами для складання індивідуального меню або дієти.
Чи можна замінити желатин цим продуктом
Агар-агар добре підходить в якості желирующего речовини для приготування багатьох десертів. Але він не так часто зустрічається в магазинах. Основні відмінності агар-агар та желатину в тому, що другий довше застигає, у нього більше витрата і вище калорійність.
Незважаючи на те, що за властивостями і принципом дії обидва продукти мають схожі якості, вони сильно відрізняються один від одного за своєю природою походження. Агар-агар витягується з морських водоростей, а желатин з кісток тварин. Цей момент грає важливу роль для людей, які дотримуються вегетаріанства.
Термін придатності
Дуже важливо при покупці агар-агар звертати увагу на термін придатності, оскільки цей критерій безпосередньо впливає на процес загустіння.
Терміни придатності залежать від виробника, але загальний показник становить близько 3-х років.
Скільки порошку в 1 чайній, столовій ложці
1 ч.л. містить 2 г агар-агару. У столовій ложці - 8 г (загущувач зазвичай кладуть з розрахунку: 1 літр рідини на 1 столову ложку продукту).
Агар-агар містить колаген?
Оскільки агар-агар є продуктом, який має рослинне походження, колаген в ньому не міститься.
Як користуватися для схуднення. Інструкція
Агар-агар є низькокалорійним продуктом, тому застосовують в якості речовини, що сприяє схудненню. Продукт позитивно впливає на повноцінну роботу шлунково-кишкового тракту, тим самим регулює обмінні процеси в організмі.
Головною особливістю желирующего речовини є хороша здатність вгамовувати почуття голоду. Для цього необхідно залити 1 г агар-агар склянкою води і поставити на повільний вогонь, при цьому потрібно постійно помішувати суміш. Важливо не допустити закипання.
Ця кількість розраховане тільки на 1 прийом, випивається за 5-10 хв. до їжі. Не варто збільшувати дозування, оскільки це може призвести до виникнення діареї.
Даний рецепт здатний добре втамовувати почуття голоду, тому його часто використовують в дієтах. Додаючи інші компоненти в представлену рецептуру, слід пам'ятати про те, що в результаті загальна калорійність буде вище.
Як застосовується в медицині
Медицина прихильна до агар-агар, оскільки він має позитивні властивості для організму людини. У складі даного продукту велику кількість мінеральних речовин і інші життєво важливі компоненти.
Одним з важливих властивостей агар-агар є здатність знижувати рівень цукру в крові і виводити токсини. Також користь полягає в правильному і ефективному вплив на травну систему. При детальному дослідженні продукту було виявлено і ряд інших властивостей, які взяли до уваги медики.
Для лікування суглобів
Агар-агар є хорошим профілактичним засобом для здоров'я суглобів. Він володіє прекрасними відновними і сполучними властивостями. Після правильного застосування желирующего продукту, суглоби стають міцнішими.
Рецепт лікування суглобів наступний: необхідно протягом 1-го тижня приймати в їжу агар-агар у вигляді звичайного желе. При цьому важливо не забувати про добовій нормі, яка не повинна перевищувати більше 4 м
Застосування при запорах
Оскільки агар-агар дає послаблюючий ефект, його часто використовують в боротьбі з запорами і для їх профілактики. Перевага продукту полягає в його природне походження і абсолютної безпеки (в допустимої дозуванні).
Необхідно ретельно розчинити желирующее речовина в молоці і додати в цю суміш трохи меду або цукру. Приймати протягом 3-4-х днів до появи результату послаблення. У разі необхідності можна продовжити курс ще на кілька днів.
Агар-агар при діабеті
Оскільки продукт здатний знижувати рівень цукру в крові, він прекрасно підходить для вживання людям, що страждають на цукровий діабет. Однак, його вживання в цьому випадку необхідно проводити під чітким керівництвом лікаря.
Лікування варикозу вен на ногах
Агар-агар, в складі різних кремів і мазей, широко застосовується для лікування варикозу. Дія обумовлена в першу чергу тим, що зміцнюються стінки судин і поліпшується загальний стан шкіри.
При варикозі вен необхідно робити холодні обгортання з застосуванням даної суміші з водоростей. Для цього знадобиться 2 яєчних жовтки, 1 ст.л. агар-агар та 20 крапель ефірного масла. Агар-агар повинен розчинитися, після цього нанести суміш на ноги і витримати 20 хв.
Властивості для волосся
Агар-агар позитивно впливає на стан волосся, зміцнює їх структуру і вирівнює кучеряві локони. Ефект подібний до процедури ламінування. Представленому продукту під силу впоратися з такою проблемою, як посічені кінчики. При цьому з'являється блиск.
Щоб оздоровити і зміцнити волосся, корисно робити маску з використанням агар-агар. Рецепт маски для волосся наступний:
- У пропорції 1: 3 з'єднати агар-агар з мінеральною водою.
- Розчинити на водяній бані.
- Трохи остудити і рівномірно розподілити по всій довжині волосся.
- Через 20-30 хвилин змити склад маски з волосся водою і промити їх з шампунем.
Процедуру необхідно повторювати протягом 2-х місяців, при цьому маску рекомендується робити не частіше 2-х разів на тиждень.
{ad1}
Для шкіри обличчя. Як приготувати і наносити маску
Сприятливий вплив на стан шкіри обличчя, за твердженням фахівців, обумовлено цінних складом агар-агар. Шкіра під впливом даного продукту знаходиться в зволоженому стані, і не лущиться. Чорні точки також зникають при регулярному впливі агар-агар.
Рецепт маски для очищення і звуження пор на обличчі наступний:
- Знадобиться половина таблетки активованого вугілля, 1 ч.л. води і 0, 5 ч.л. агар-агар.
- Таблетку вугілля дрібно подрібнити до стану порошку.
- Всі інгредієнти змішати між собою.
- Розчинити на водяній бані протягом 15 хв. Дати трохи охолонути.
- Щоб поліпшити ефект, перед проведенням процедури потрібно ретельно очистити шкіру і розпарити її над парою. Тільки після цього потрібно наносити приготовлену масу на обличчя, бажано жорсткої пензлем.
- Почекати поки підсохне перший шар, затіє нанести другий. Дочекатися повного висихання (10-15 хв.). Після чого змити комфортної по температурі водою.
Для досягнення найбільш хороших результатів косметологи рекомендують робити таку маску 2 рази на тиждень протягом 3-х місяців. При цьому важливо не робити ніяких мімічних рухів поки маска покриває обличчя, в тому числі розмовляти.
при вагітності
Агар-агар дуже корисний при вагітності, за умови відсутності індивідуальної непереносимості продукту і дотриманні добової норми споживання. З огляду на сприятливий вплив на стан шкіри, даний продукт є хорошим профілактичним засобом від розтяжок на шкірі, якщо застосовувати його як суміш для змазування шкіри.
Вагітним жінкам корисно вживати в їжу продукти, приготовлені на основі агар-агар: мармелад, зефір, желе та інші десерти.
Застосування в кулінарії. рецепти десертів
Для будь-якої страви, яке вимагає желеобразного стану, необхідно використання желирующего речовини. Як хорошою альтернативи желатину, використовують агар-агар.
За складом і властивостями він не поступаються желатину, а за деякими критеріями навіть краще. Особливо гарний агар-агар для вегетаріанців, оскільки має рослинне походження.
Як розводити для приготування варення
Щоб приготувати варення на основі порошку, необхідно для початку його розвести. Для цього його замочують у воді на 20 хв., Щоб відбулося набухання. Потім рідину потрібно нагріти на водяній бані і постійно заважати. На 1 ст. стакан рідини додають 1 ч.л. речовини.
Отриманий розчин вливають в варення. Всі розладнується по чистим і сухим банкам. Після того, як агар-агар охолоне, він буде нагадувати гель, який має прозорий вигляд.
Зефір без яєць
Рецепт приготування зефіру більше припаде до смаку вегетаріанцям, але і тим, хто не дотримується такого харчування, варто спробувати ці ласощі.
Для цього знадобиться 3 яблука середнього розміру і всього лише 50 г цукру. Ці продукти необхідні для приготування фруктового пюре. Далі буде потрібно для цукрового сиропу 75-80 г води, 200 г цукру і 1 повна ложка (столова) агар-агар. В якості білкової основи (але без яєць) знадобиться 50 г цукру і 40 г аквафаби (желеподібний відвар нуту).
Перше, що необхідно зробити - це приготувати фруктове пюре. Для цього очищаємо від шкірки і насіння яблука, потім режим їх на невеликі кубики. Складав в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води, щоб покрилося дно. Прітушіваем, щоб надати м'якість.
Подрібнюємо за допомогою блендера яблука, протираємо ще й через сито. Додаємо цукор і ставимо на невеликий вогонь. Тільки лише для того, щоб цукор розчинився. Даємо суміші повністю охолонути. В результаті виходить густа консистенція у пюре.
Наступний етап - збити аквафабу з цукром. Варимо до отримання розчину схожого по консистенції з білком. Обов'язково потрібно буде зважити отриманий відвар, має бути саме 40 г аквафаби. У разі, якщо вийшло більше, потрібно ще уварити.
Остуджують і збиваємо з цукром, поки не стане суміш біла і щільна, як збитий білок. Далі з'єднуємо аквафабу з пюре і продовжуємо збивати. Виходить гарна густа маса.
Варимо цукровий сироп. Всі необхідні для сиропу інгредієнти змішуються між собою. Ставить на повільний вогонь, чекаємо закипання суміші і повного розчинення цукру. Варимо ще 5-7 хв. Обов'язково заважаємо постійно. Як тільки буде досягнута потрібна густота, вливаємо сироп в збиту суміш. Ще раз добре збиваємо.
Далі, швидкими рухами перекладаємо в кондитерський мішок всю масу, і красиво видавлюємо на пергамент зефір. Можна використовувати пакет. Ми залишаємо ласощі на на ніч висушуватися.
Мармелад в домашніх умовах
Для цього десерту знадобиться:
- 1 ч.л. агар-агар;
- 150 мл фруктового соку або пюре;
- 50 мл апельсинового соку;
- мед за смаком.
Фруктовий сік ставимо на невеликий вогонь, додаємо мед, постійно заважаємо, доводимо до кипіння.
Агар-агар заливається соком апельсина, нагрівається до моменту, поки не зникнуть всі грудочки. Стежити, щоб не закипіло.
З'єднати між собою дві суміші. Перемішати і розлити по формах. Поставити в холодильник для повного застигання. Після чого дістати і насолоджуватися приємним смаком ласощі.
Желе з агар-агар і червоної смородини
Необхідні інгредієнти для десерту:
- 250 г смородини червоної;
- 250 г чистої води;
- 0, 5 ст. л. агар-агар.
У кип'ячену воду додати агар-агар і проварити протягом 10 хв. Смородини подрібнити за допомогою блендера, з'єднати з агарної сумішшю. Розлити по формах і відправити в холодильник для застигання.
Десерт застигає протягом години.
Пташине молоко. Рецепт і як приготувати торт
Торт «Пташине молоко», приготований на основі агар-агар, виходить більш пружний і щільний, ніж на желатині. Для того, щоб приготувати коржі для торта, необхідні такі інгредієнти:
- цукор - в кількості 100 г;
- 100 г масла вершкового;
- 2 жовтки курячих яйця;
- борошно - в кількості 110 г;
- 0,5 ч. Л. звичайного розпушувача.
Для приготування суфле знадобиться:
- 4 г агар-агар;
- 2 білки курячих яйця;
- води необхідно 140 мл чистої;
- цукор - в кількості 140 г;
- 200 г масла вершкового;
- баночка згущеного молока;
- лимонний сік - 1 ст.л .;
- ванілін.
Для шоколадної глазурі необхідно:
- плитка чорного справжнього шоколаду;
- 50-60 г вершкового масла.
Процес приготування торта відбувається таким чином:
- Відразу необхідно залити агар-агар водою, бажано залишити на ніч.
- Випікаємо коржі.
Для цього заздалегідь розм'якшене масло потрібно збити з цукром до однорідної пишної маси. Після цього можна додати жовтки. Знову збити. Тільки після цього необхідно поетапно додавати борошно і розпушувач. Акуратно вимісити.
- Половину тесту викладаємо на деко і за допомогою лопатки розподіляємо рівним шаром. Випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 10 хвилин.
Час випічки можна бути у кожного різний, все залежить від духовки. Тому слід тримати ситуацію під контролем. Аналогічним чином випікати другий корж.
- Залишити коржі остигати.
- Наступний етап - це приготування суфле.
З'єднуємо масло (розм'якшене), згущене молоко, ванілін. Збиваємо міксером до утворення красивою кремовою маси.
- Розміщуємо підготовлений агар-агар в каструлю з не пригорає дном, ставимо на повільний вогонь. Заважаємо постійно до моменту закипання.
Коли суміш почне пузиритися, даємо покипіти ще 1 хв. і додаємо цукор. Продовжуємо гріти на повільному вогні. Суміш буде густа.
Але, коли цукор почне поступово розчинятися, розчин стане менш густої консистенції. Він повинен стікати з ложки невеликими краплями. Даємо зовсім трохи охолонути (не більше 5 хв.).
- В окремій мисці збити білки до пишної піни.
Потім додаємо лимонний сік і продовжуємо збивати ще 5 хв. Потім, не вимикаючи міксер або блендер, тонким струменем вливаємо поступово сироп. Чи не припиняємо збивати. Маса ставати більш щільною. Після того, як сироп буде влито повністю, можна вимкнути міксер.
- Беремо крем і невеликими порціями додаємо його в збиту масу, знову збиваємо, поки не буде викладений весь крем.
- Тепер акуратно викласти корж на дно форми.
На нього викладаємо половину суфле. Кладемо зверху другий корж. На нього викладаємо залишився суфле. Ставимо торт на 1 ч в холодильник.
- Тим часом, розтоплюємо шоколад на водяній бані з додаванням вершкового масла. Покриваємо глазур'ю весь торт. І знову ставимо в холодильник до повного застигання глазурі. Простий популярний рецепт: Меню святкового столу на день народження вдома
Як застосувати для приготування джему
Для приготування джему з агар-агаром можна використовувати найрізноманітніші ягоди і фрукти. Дуже смачний виходить джем на основі агар-агар з малиною. Для його приготування знадобиться:
- 1 кг малини;
- 8 г агар-агар;
- 180 г води;
- 7 г лимонної кислоти;
- 400 г фруктози;
Малину необхідно промити, перекласти в каструлю, засипати фруктозою і залити водою. Нагріваємо протягом 15 хв. Тим часом розводимо агар-агар в теплій воді до повного розчинення. Потім поставити на вогонь і дати покипіти 1 хв.
Додаємо агар-агар до малині, також додаємо лимонну кислоту. Заважаємо. Даємо покипіти близько 3-х хв. Потім вимикаємо вогонь і розливаємо джем в чисті банки, закриваємо і вкутуємо.
Крем для торта
Необхідні інгредієнти:
- 50 г цукру;
- 1,8 г агар-агар;
- 1 великий лимон;
- 200 мл вершків з високим відсотком жирності;
- 280 мл молока.
З'єднуємо молоко, вершки, агар-агар і цукор. Ставимо на вогонь і нагріваємо до перших ознак закипання, при цьому постійно заважаючи суміш. Знімаємо з вогню, відразу ж додаємо вичавлений з лимона сік. Перемішуємо. Ставимо остигати, потім використовуємо за призначенням.
Суфле. рецепт
Суфле на основі агар-агар виходить смачніше, ніж на желатині.
Дуже цікавий такий варіант:
- 1 ч.л. агар-агар;
- вода - не менш 100 г;
- цукор -2 ч.л .;
- пюре зі смородини чорної - 20 г;
- 2 яйця (тільки білки).
Агар-агар розбавити з водою і нагріти на вогні, додати цукор і варити близько 2-х хв.
Білки добре збити в піну, додати до них порічкове пюре і агар-агар з цукром. Вливати сироп з агар-агаром необхідно тонкою цівкою. Це дуже важливий момент. І продовжити процес збивання.
Викласти масу в форму, дати охолонути і відправити на 3 ч. В холодильник. Для того, щоб потім суфле легко дісталося з форми, її потрібно буде опустити в гарячу воду (тільки дно).
панакотта
Десерт Панакотта смачний і дуже ніжний за смаковими якостями.
Процес приготування наступний:
- Необхідно розвести агар-агар в 100 мл. вершків (33% жирності), залишити для набухання на 15 хв.
- 600 мл вершків, 150 г цукру, дрібку ваніліну і одну паличку кориці з'єднати між собою. Поставити на вогонь і дати закипіти. Варити поки цукор повністю не розчиниться. Додати агар-агар і варити ще 5 хв. Обов'язково заважати.
- Паличку кориці дістати, а масу швидко залити в формочки, при цьому відразу додати подрібнений шоколад. Дати застигнути.
Яблучний мармелад з агар-агаром
Домашній мармелад з агар-агаром є натуральним і корисним продуктом. Приготування просто і доступне кожному:
- Необхідно з 1 кг. яблук зробити пюре. Агар-агар (2 ч. Л.) Розвести в 1-м склянці води і дати набрякнути протягом 15 хв.
- З'єднати агар-агар з пюре і поставити на вогонь варити. Після закипання проварити ще кілька хвилин. Не забувати помішувати.
- Отриману суміш розлити по формах і дати охолонути.
чізкейк
Рецептів приготування чізкейку на основі агар-агар безліч. Ось один з них.
Подрібнити 50 г кукурудзяних пластівців, найпростіше це зробити блендером. Змішати їх з м'яким вершковим маслом (50 г), какао-порошком (1 ст.л.) і вимісити. Має вийти м'яке тісто, яке потрібно викласти на дно форми (бажано силіконової) і поставити в холодильник.
Розвести агар-агар (0,5 ст.л.) в 100 г теплої води і дати набрякнути 15 хв. Потім поставити на плиту і дати закипіти. При цьому постійно заважати. Дати охолонути, але небагато.
Окремо збити з цукром вершки (120 г) в щільну піну, додавати йогурт (100 г) поступово і вершковий сир (200 г), також тонкою цівкою повільно вливати агар-агар. Продовжувати збивати до утворення однорідної маси. Викласти отриманий склад на корж і знову відправити все в холодильник.
200 г будь-яких ягід збити з цукром (за смаком). У готове пюре додати приготований за тим же принципом агар-агар, в тій же кількості. Добре все перемішати і вилити зверху на чізкейк. Поставити в холодильник на ніч.
Як приготувати з молоком
На основі молока і агар-агар можна приготувати безліч смачних і корисних десертів.
Одним з таких є молочне желе. Готувати його дуже просто і швидко. Для цього необхідно півлітра молока, 200 мл води, агар-агар (1 ст.л.), 3 ст.л. меду.
Агар-агар залити водою і дати постояти 15 хв. Далі провести стандартну маніпуляцію з ним нагріваючи на вогні. У киплячу суміш ввести молоко і мед. Далі потрібно нагрівати, але не кип'ятити все це і постійно заважати.
Все процідити через сито, дати повністю охолонути. Потім поставити в холодильник на 2 години. Перед тим як подавати до столу, можна полити рідким медом і посипати будь-якими горішками.
Ціна і де купити
Купити агар-агар можна в супермаркеті, як і звичайний желатин, або замовити через інтернет. Ціна залежить від виробника, але в середньому варіюється від 20 до 40 руб. за пакетик.
Популярний харчової замінник желатину - це агар-агар. Він є цінним і корисним продуктом для кожної господині, не тільки на кухні, а й як самостійне речовина з властивостями, вдало застосовними у багатьох сферах життя.
Агар-агар - що це таке і чим він корисний:
Кулінарні рецепти з використанням агар-агар: