Шовковиця для дітей: виняткова користь і прекрасний смак. З якого віку можна давати
Кажуть, що включно до VI століття біла шовковиця виростала тільки в Китаї. Згідно з легендою, її насіння були викрадені монахами, посланими в Піднебесну візантійським імператором Юстиніаном. Солодкі плоди завдовжки до 3 см володіють м'яким, приємним смаком. Особливо смачні чорні ягоди, зате білі рідше викликають алергію. На жаль, вони дуже швидко псуються і практично не підлягають транспортуванню, тому в свіжому вигляді доступні лише в сезон — і то тільки там, де росте тутовник.
Ця стаття присвячена значенню шовковиці в раціоні дитини. Ви дізнаєтесь, коли дитині можна запропонувати плоди тутовника, як з їх допомогою лікувати деякі захворювання. Також ми розповімо про те, чому деяким діткам їх вживання небажане, і запропонуємо кілька цікавих рецептів.
Користь шовковиці
Ні ягоди, яка могла б змагатися з шовковицею за вмістом калію. Цей мікроелемент забезпечує відведення надлишків рідини з організму, надходження кисню до головного мозку, підвищує стійкість до навантажень, а найголовніше — зміцнює міокард, м'язову тканину серця. З цієї причини Kalium призначають при гипокалиенимии. Медики рекомендують вживати тутовник при набряклості, викликаної порушенням функції серця і нирок, а також при дискінезії жовчовивідних шляхів.
Шовковиця володіє рядом корисних властивостей:
- Допомагає при порушеннях в роботі системи травлення. Так, при проносі рекомендують заварювати або наполягати нестиглі ягоди тутовника, а при запорах — стиглі.
- Соком плодів рекомендують полоскати рот при стоматиті — вже через декілька процедур настане помітне поліпшення.
- Напої з шовковиці гарні при підвищеній температурі, вони допомагають її збити і не мають побічних ефектів. Звичайно, взимку, в самий розпал епідемії грипу і простудних захворювань, свіжої шовковиці немає, зате ви можете законсервувати компот (концентрат) або використовувати сушені ягоди.
- Ягоди володіють м'яким снодійним дією, а ще вони допоможуть упоратися зі стресом. Так, якщо дитина пережив сильне потрясіння, доповніть його раціон стравами або напоями з шовковиці. Заспокійливий ефект забезпечується завдяки присутнім у плодах вітамінів групи В. Щоб посилити їх дію, додайте до них трішки (пів чайної ложки на 100 г) натурального меду.
- Допомагає швидше відновити здоров'я після хірургічних операцій. Ще шовковицю рекомендують вживати при значних фізичних навантаженнях, зокрема, після занять у спортивних секціях.
- Поліпшує склад крові — досить вживати 100-200 г ягід (залежно від віку) в день, щоб підвищити гемоглобін. При залізодефіцитній анемії ви можете приготувати маляті досить ефективний засіб: 50 г шовковиці перетерти з 1 десертною ложкою меду і додати 100 г свіжоприготованого пюре.
Корисніше всього свіжі ягоди тутовника, але вони доступні лише в сезон. На зиму їх можна засушити, приготувати з них сік, компот або варення.
Вступ шовковиці в раціон малят
Так як плоди тутовника складаються з безлічі дрібних кісточок, які можуть дратувати шлунок, як мінімум до 1,5 років пропонувати їх малюкові в натуральному вигляді не варто. Після року дитині можна готувати пюре з шовковиці та напої — компот або розбавлений сік.
Важливо! Маленьким дітям ягоди треба давати тільки після термічної обробки — це обумовлено тим, що солодкі плоди приваблюють мух: сідаючи на них, вони переносять бактерії.
У свіжому вигляді шовковицю дають дітям старше 2 років, попередньо її необхідно ретельно помити під проточною водою. Ягоди рідко викликають алергію, але ймовірність її виникнення все одно залишається. Щоб мінімізувати ризик, краще пропонувати малюкам білі плоди, особливо це стосується алергіків. Чорну шовковицю рекомендують давати у вигляді компотів, у тому числі в комбінації з іншими фруктами (вишнею, яблуками, полуницею та іншими).
Початкова порція шовковиці для малюка 1-1,5 років — близько 10 г, поступово збільшуйте її до 50-100 г (залежно від індивідуальних особливостей дитини). При найменших підозрілих симптомах продукт слід виключити з меню до з'ясування причин.
Лікування шовковицею
Плоди тутовника затребувані в народній медицині. Пропонуємо добірку простих, але ефективних рецептів:
Від простудних захворювань. 50-70 г шовковиці засипати цукром (пара чайних ложок), перетерти, додати теплої кип'яченої води. Напій допоможе збити температуру, збільшить виділення поту, разом з яким будуть виводитися з організму токсини. За жаропонижающему дії це засіб можна порівняти з малиною. При запальних процесах у горлі необхідно полоскати ротову порожнину шовковичним соком (50 %). Сироп з тутовника — відмінний засіб для підняття імунітету. Досить пити 1 стіл. ложку вранці (до прийому їжі), щоб знизити ймовірність простудних захворювань. Якщо у дитини закладений ніс, закопуйте йому 2-3 краплі соку шовковиці в кожну ніздрю – нежить пройде. З допомогою відвару листя шовковиці лікують бронхіт і набряклість, прискорюють загоєння ран. Готувати його просто: сушене листя (половину чайної ложки) залити 0,5 л води, закип'ятити, залишити на півгодини охолоджуватися, процідити. Всередину приймати по 50 мл перед їжею, змащувати рубцующиеся рани. Якщо змішати в рівних частинах сушені плоди тутовника і гвоздику з льоном, подрібнити до стану порошку, вийде засіб проти глистів. Використовувати його слід так: 0,5 чайної ложки суміші запити морквяним соком (200 мл).Заходи безпеки
Хоча шовковиця дуже корисна, але є певні обмеження щодо її використання. Вона містить значну кількість глюкози, тому її бажано виключити з раціону діабетиків — тільки з дозволу лікаря. Чорна шовковиця може стати причиною алергії — з нею треба бути обережніше. Ягоди здатні підвищити тиск — вони можуть бути небезпечними для гіпертоніків.
Важливо! Корисні тільки цілі ягоди, вирощені в екологічно чистих районах. Не можна їсти шовковицю, що виросла уздовж доріг або біля промислових підприємств: ягода вбирає в себе токсичні речовини, в тому числі солі важких металів.
Врахуйте, що сік шовковиці не можна змішувати з яблучним, вишневим або яким-небудь іншим: така комбінація може стати причиною бродильних процесів в кишечнику.
Як готувати шовковицю для дітей
Екстракт білої шовковиці
Це блюдо ще називають бекмесом. Його можна намазувати на хліб, у тому числі намазаний маслом. Добре поєднується з подрібненим волоським горіхом. Плоди шовковиці очистити від листочків, відсортувати, ретельно промити. Покласти ягоди в холстяной мішок, потім помістити його під прес. Альтернативний варіант — до 10 кг тутовника долити 1 л води, закип'ятити, потім віджати сік під виноградним пресом.
Шовковичний сік пропустити через фільтр, потім поставити на повільний вогонь і варити до тих пір, поки його об'єм не зменшиться в 3-4 рази. Рідину необхідно постійно помішувати, щоб вона не пригоріла. Про готовність екстракту судять за станом пінки: якщо бульбашки стали великими, значить, продукт готовий і його можна знімати з вогню.
Шелковично-полуничний смузі
Продукти: 200 г шовковиці і полуниці, 2 стіл. ложки цукру, 100 г морозива, 4-5 стіл. ложки води (кип'яченою).
Ягоди вимити, подрібнити блендером. Додати інші інгредієнти, потім збити. Напій готовий.
Шовковичний молочний коктейль
Продукти: 1 стакан шовковиці, 3/4 склянки молока, 100-125 г морозива, чайна ложка меду, 1 стіл. ложка цукру.
Шовковицю помістити в чашу блендера, додати до неї мед, ретельно збити до отримання однорідної маси. Поступово додавати морозиво, не припиняючи збивати масу, в самому кінці влити молоко.