
Готуємо гуляш, як в радянській їдальні: знайомий з дитинства смак

Ще з дитинства ми пам'ятаємо смаки страв, якими нас годували в радянських їдалень. Навіть найкращі сучасні ресторани не можуть повторити того смаку, який дарували м'яса і гарніру шкільні або заводські кухарки. Але ми спробуємо приготувати гуляш так, як його готували раніше, за всіма правилами.
Рецепт гуляшу по-радянськи, як в їдальні
Раз вже мова зайшла про радянську кухні, то і рецепт повинен бути з кулінарної книги тих часів. Для нашого гуляшу знадобиться:
- 500 г яловичини;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. з гіркою борошна;
- 3 ст. л. томатної пасти;
- 2-3 лаврових листки;
- 3 склянки води;
- 2 цибулини ріпчастої цибулі;
- сіль і перець за смаком.
Для приготування гуляшу вам знадобляться яловичина, вода, борошно, рослинне масло, томатна паста і трохи приправ
Замість томатної пасти можна використовувати томатний сік, але в цьому випадку потрібно буде використовувати меншу кількість води. Тут все просто: знадобиться трохи менше 4 склянок соку, в залежності від його консистенції.
І, до речі: рекомендую використовувати свіжу зелень для приготування. Безпосередньо в гуляш вона не використовується, але в якості доповнення до гарніру буде просто чудова. Зелена цибуля, петрушка, кріп, салат, рукола, базилік - всі вони прекрасно доповнять смак гуляшу. Особливо, якщо гарніром буде картопляне пюре або просто відварну картоплю.
Приступаємо до готування.
- Промийте яловичину, видаліть з неї плівки і наріжте на невеликі шматочки. Можна різати кубиками або соломкою, за вашим бажанням. Додайте солі і перцю, перемішайте, дайте постояти 10 хвилин і обсмажте в олії.
Добре промийте та очистіть яловичину перед приготуванням
- Поки м'ясо смажиться, дрібно наріжте цибулю. Викладіть його в сковороду з м'ясом, додайте борошно, перемішайте. Дожарівать до тих пір, поки цибуля не прийме золотистий колір.
Обсмажте м'ясо з цибулею і борошном
- Перекладіть м'ясо з цибулею в каструлю, влийте воду, додайте томатну пасту. До речі, згідно з кухонної книзі, томатну пасту не потрібно розбавляти або розмішувати. У процесі варіння вона сама розподілиться так, як треба.
Додайте в м'ясо воду і томатну пасту
- Накрийте каструлю кришкою, поставте на повільний вогонь і тушкуйте півтори години. За 8 хвилин до готовності покладете лавровий лист, а після відразу його дістаньте, інакше він додасть страві гіркоту.
Гуляш повинен гаситися не менше півтора години
До речі, цибулю можна не тільки дрібно шинкувати, але і нарізати тонкими півкільцями, в залежності від того, як вам подобається. У моїй родині люблять, щоб лука було майже не помітно, тому я шаткую його якомога дрібніше. А ще рекомендую поекспериментувати з рослинним маслом: соняшникова, оливкова, кукурудзяна, рапсова, гірчичне і інші додадуть гуляшу особливі смакові нотки.
Відеорецепт гуляшу, як в радянській їдальні
Цей гуляш напевно сподобається вашій родині. Смачного!



